Асоциация: Паралелният износ не е причината за липса на лекарства в България

OFFNews 11 февруари 2014 в 13:24 2077 0

Паралелен износ на лекарства

Паралелният износ не е причината за липса на лекарства в България. Това показа проучване на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

Проучването е проведено сред лечебни заведения у нас. Данните показват, че в 67% от болниците няма недостиг или липса на медикаменти, обясняват от Асоциацията.

От болниците, в които има недостиг на лекарства, са категорични, че става въпрос за единични случаи. Основно проблемите с тези лекарства са свързани с прекратяване или промяна на разрешенията за употреба, както и липсата на внос от страна на производителя, обясняват от Асоциацията.

Такива са изводите и на Европейската агенция по лекарствата. Според доклад на агенцията от август миналата година недостигът на лекарства не е свързан с паралелния износ, а с изтеглянето от пазара на определени продукти, стартиране на нови формули, изтичане на патенти, преднамерен недостиг с цел манипулация на пазара и други.

Според промените в Закона за лекарствените продукти се предвижда разрешението за износ да се дава от Изпълнителната агенция за лекарствата, ако медикаментът се покрива от Здравната каса, като за целта търговците ще трябва да изчакват 30 дни. След приемането на поправките обаче президентът Росен Плевнелиев наложи вето. 

От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства са категорични, че подкрепят идеята на вносителите на промените в закона за паралелния износ на лекарства, които имат за цел да защитят пациентите. Според тях обаче законът поставя при неравностойни условия различните стопански субекти у нас, поражда съмнения за безпристрастността на получаването на разрешения за износ и създава възможност за корупция.

Липсват ясни критерии, по които администрацията ще прилага промените, което ще доведе до нарушаване на свободната стопанска инициатива, свиване на фармацевтичния пазар и намаляване на предлагането на разнообразие от лекарства в България, посочиха от Асоциацията.
Държавните органи биха могли да насочат усилията си и към осигуряване на липсващите медикаменти чрез паралелен внос от други европейски страни, допълват те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови