Антителата на преболедувалите COVID-19 се запазват до 8 месеца

Продължителността на активност на антителата не зависи от тежестта на протичане на инфекцията, установява изследване

OFFNews 11 май 2021 в 15:35 1357 0

Антителата срещу новия коронавирус се запазват в човешкия организъм, преболедувал Ковид-19, до осем месеца след поставянето на диагнозата. До този извод стигнаха изследователи от миланската клиника "Сан Рафаеле" в съвместно проучване с експерти от Висшия здравен институт, съобщиха АФП и ТАСС.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър камюникейшънс". В него са участвали 162-ма пациенти, 67 на сто от които са били мъже, потърсили лекарска помощ в миланската болница през първата вълна на пандемията.

Средната възраст на участвалите в изследването е 63 години. Повече от половината от участниците имали поне едно хронично заболяване, най-често хипертония и диабет. От 162-мата пациенти, 134-ма били хоспитализирани.

Авторите на изследването отбелязват, че продължителността на активност на антителата не зависи от тежестта на протичане на инфекцията. При инфектирани с новия коронавирус пациенти, които не изработят антитела в първите две седмици след заразяването, съществува риск от развитие на тежка форма на болестта.

Координаторът на изследването Габриела Скарлати изтъкна, че пациенти, при които не се образуват антитела една седмица след заразяването, трябва да бъдат лекувани с особено внимание. "Това ще предотврати възникването на тежки форми на заболяването", каза тя.

Учените установили по време на изследването, че наличието в организма на антитела срещу други видове коронавируси или сезонни грипове не пречи на изработването на антитела срещу новия коронавирус.

Изследователите тепърва ще уточняват колко време след оздравяване преболедувалите трябва да се ваксинират, както и доколко антителата след инфекция са ефикасни срещу различните варианти на коронавируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови