Ангелов: Проблем са не леглата, а преумората и свръхнатоварването на лекарите и сестрите

OFFNews 03 ноември 2020 в 20:30 2264 1

Няма опасност пациенти с Covid-19 да останат без болнична помощ. Проблем са не леглата, а преумората и свръхнатоварването на лекарите и сестрите. Това заяви в Бургас министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

Утре, 4 ноември, в бургаската областна болница ще бъдат разкрити допълнителни 50 легла за лечение на пациенти с COVID-19. На територията на областта от днес функционира информационна система, осигуряваща свързаност между лечебните заведения и центъра за спешна медицинска помощ, която в реално време показва заетостта на леглата. С въвеждането на системата логистиката ще се подобри и гражданите ще имат по-бърз достъп до медицинска помощ.

От 1 януари лекарите, професионалистите по здравни грижи и санитарите в лечебните заведения ежемесечно ще получават допълнително възнаграждение върху заплатите си в размер на 600 лв. за лекар, 360 лв. за професионалист по здравни грижи и 120 лв. за санитар. Това съобщи здравният министър пред медиите в Бургас, след като по-рано днес участва в онлайн съвещание с членове на Министерския съвет и министър-председателя Бойко Борисов. Мярката ще обхване 18 хил. лекари, 20 хил. професионалисти по здравни грижи и 12 хил. санитари, като за целта в бюджета ще бъдат предвидени 237 млн. лв.

До края на годината всички медицински служители, които работят на първа линия в борбата с COVID-19, ще продължат да получават допълнителните 1000 лв. по линия на изпълнявания от МЗ проект с европейско финансиране. Устойчивост на това финансиране ще има и през 2021 г., беше категоричен министър Ангелов.

По-рано здравният министър посети СБАЛПФЗ-Бургас, УМБАЛ „Дева Мария", КОЦ-Бургас и УМБАЛ-Бургас, като на място се запозна със създадената в лечебните заведения организация за диагностика и лечение на граждани с коронавирусна инфекция.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  2400

  1

  Андрешко

  03.11 2020 в 22:58

  г-н Министер, според данни на НСИ за последните 5 г. НЯМА промяна в броя болнии починали хора, вкл и от Грип. (дори са по-малко тази година)
  На ВАС и на Журналята ли да вярваме или на СТАТИСТИКАТА и реалните цифри?
  До кога ще подвеждате и манипулирате хората? Знаете ли, че това е ПОДСЪДНО?!?
  https://www.nsi.bg/bg/node/18121/
   
  X

  Юлиян Караджов: Нивата на употреба на райски газ са чудовищни