Ангелов: Болници, които отказват да лекуват COVID-19, ще бъдат санкционирани

С маските на открито се преследва медицинска логика, увери здравният министър

Янка Петкова 21 октомври 2020 в 17:39 3181 0

Снимка Архив

В момента с Надзорния съвет на НЗОК се разискват текстове за законова промяна, която предвижда санкции за лечебни заведения, които отказват да лекуват болни с коронавирус. Санкциите ще варират от финансова до прекратяване на договора с НЗОК, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на брифинг след среща с директори на столични болници и РЗИ.

Ангелов призна, че има проблеми с комуникацията, затова е бил създаден и Координационния съвет.

Маските на открито

Решението за носене на маски на открито, на места с рисков контакт, е взето след двучасова видео връзка с двата Експертни съвета -  по епидемиология и по инфекциозни болести, уточни министърът.  Главният координатор по инфекциозни болести категорично е подкрепил носенето на маски на открито при струпване на хора и невъзможност да се спазва дистанция. 

Легла има - персонал не

Леглата не са свършили в нито едно лечебно заведение, основният проблем е персоналът, голяма част от медиците са позитивни или под карантина. Затова и въведохме мярката с маски на открито. Преследваме медицинска логика, текстовете още се прецизират и тогава ще бъде издадена заповедта. Очакваме 30% по-ниска заболяемост, декларира още веднъж здравният министър. 

Разширява се обхватът на служителите, които ще извършват проверки

"Вчера съм изпратил писмо до всички министри с молба за осигуряване на хора за контролните органи, които могат да бъдат включени в проверките на мобилните групи по места, но разчитаме основно на самосъзнанието на хората, каза Ангелов.

Кои болници отказват да лекуват ковид

Шефът на Столична РЗИ потвърди, че е получил писма от частни болници, в които те твърдят, че няма да могат да се справят в посочения срок и да осигурят специалисти за разкриване на ковид отделения. Д-р Пенчев обаче се въздържа да цитира конкретни болници, защото все още очаква да преразгледат мотивите си.

Карантината на президента

Шефът на Столична РЗИ заяви и че лично е издал заповед за прекратяване на карантината на президента Румен Радев, след като и трите PCR теста на държавния глава са били отрицателни. Според него в този казус няма двоен стандарт, тъй като подобни решения се вземат по преценка на здравния инспектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови