Quantcast

Ананиев отстрани шефовете на болниците "Лозенец", "Проф. Иван Митев" и "Пирогов"

OFFNews Последна промяна на 20 ноември 2019 в 15:19 4479 8

Снимка Архив

Тримата директори на болници, в които е било водено починалото 3-годишно дете, са временно отстранени след среща с министъра на здравеопазването. Същата мярка ще бъде приложена и към д-р Елена Георгиева от Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев", която е прегледала момченцето.

Отстранени до края на проверките са шефът на детската болница "Проф. Иван Митев" д-р Димитър Русинов, шефът на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов и директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

По-рано днес премиерът Борисов разпореди на здравния министър да отстрани временно шефовете на "Пирогов", "Лозенец" и Педиатрията. След срещата д-р Русинов и проф. Балтов заявиха, че ще окажат пълно съдействие на разследването. Директорът на болница "Лозенец" проф. Спасов отказа коментар.

Експертизите по случая ще бъдат изготвени във ВМА. Резултатите от проверката, която миналата седмица разпореди министър Ананиев, се очаква да бъдат оповестени днес до края на деня.

До това решение се стигна след среща на премиера с родителите на починалото дете. Според майката и бащата на момченцето те са били върнати веднъж от Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев". В болница "Лозенец" детето е било насочено за домашно лечение. След като се влошава отново, е заведено в Педиатрията, където по думите на очевидец е чакало с часове. Детето все пак е прието в болницата, но в крайна сметка е изпратено в изключително тежко състояние в "Пирогов", където умира.

Междувременно работещите в Специализираната болница за детски болести "Проф. Иван Митев" здравни специалисти излязоха с декларация в подкрепа на колегите си, ангажирани с диагностицирането и лечението на детето. Те обявиха подкрепата си за директора д-р Русинов и призоваха да се запазят добрия тон и безпристрастност в медиите и социалните мрежи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16696

8

Новак

20.11 2019 в 18:23

Няма нормален човек, който да не е потресен от трагедията на това семейство. Но главният виновник е банкянския тарикат защото докара тотален разпад на държавните институции. Този шум се вдигна защото трагедията се случи в София, но колко ли хора са си отишли от този сват заради разпадащата се здравна система? А за това отговорност носи баш Тиквата. И тези му действия само показват до колко няма държава в България. Няма министерство, няма прокуратура, няма съд - има едно обаждане на един полуграмотен тиквеник.
Да ви е честита Народната Република главината гласуващи за ГЕРБ. Но и това е точно така защото такъв произвол на некадърността не е имало и по времето на комунизма.

1943

7

OtSofia

20.11 2019 в 16:48

"детска педиатрия"? Леле!

3774

6

ЛАФЪРДИЕВ

20.11 2019 в 16:46

Това по-долу е да си отговорите на въпроса - дали дете със същата диагноза от Сандански или Враца, или селата около тях ще може да бъде спасено..
И най-вече - дали ще бъде направено нещо, да бъде спасено..

2035

5

jovo

20.11 2019 в 16:25

Генералния пемиера в последните дни показва на практика какъв е разпада на държавните институции. Държава на ръчно управление, няма правила и закони, всичко се решава със смс-и и по бойко тв.

3774

4

ЛАФЪРДИЕВ

20.11 2019 в 16:24

Просто заглавия:
Детското отделение в Нови пазар е закрито - това не е ... 17.07.2018 г.
Появата на нов педиатър спаси Детското отделение в Перник ... 21.05.2019 г.
Липса на медици затвори детското отделение в Сандански... - 12.03.2018 г.
Спасяват педиатрията във Враца с лекари от София и ... 23.07.2018 г
ПРОТЕСТ В КАРЛОВО: Лекари и жители в защита на АГ ... 13.08.2018 г.
и т.н., и т.н., и т.н.
А и още едно заглавие да ви припомня от преди време - "ТИХО!! ПРЕМИЕРЪТ ПЛАЧЕ."
По повод една майка и детето инвалид, дето вече са в Холандия..
Нещо да се промени оттогава.. Освен, че премиеринът ни пак плаче...

( А и за едни таксиметрови шофьори си спомнете. Дето и те много разстроени бяха на жълтите павета..
И си отговорете - защо е толкова яростно обвинението към детската педиатрия. А мимоходом се споменува предписаното домашно лечение от прочутата правителствена болница.)

1943

3

OtSofia

20.11 2019 в 16:06

От СБДБ (какъв е този Митев) това си и могат. Събират се вкупом като сговорните калугери, които и в петък блажат. Ако са свестни и искат да защитят колегите си, трябва да се събират срещу системата, която оставя държавата без многопрофилна детска болница. вж. и https://offnews.bg/obshtestvo/borisov-naredi-na-ananiev-da-otstrani-direktorite-na-bolnitcite-zames-715838.html

2035

2

jovo

20.11 2019 в 16:02

Докато болниците са ТЪРГОВСКИ дружества, така ще е. Никакво осъзнаване за реалната дълбочина на проблема, който по никакъв начин няма да се реши със поредни смени на директори.

8162

1

sawall

20.11 2019 в 15:58

Добър тон да се запазел? Когато почине дете, особено такова, което е чакало с часове някой да му обърне внимание, добрият тон, скъпи здравни специалисти, изисква скромно и тихо да изразите съболезнования и да изчакате резултата от разследването. Добрият тон изисква да кажете, че след всеки смъртен случай се провежда разследване, за да се проверят дали са допуснати неточности и да се види как може да се подобри организацията и лечението. И не само да кажете, но и да го направите. И не само когато стане скдандал, а винаги.

Добрият тон изисква да не се карате на пациенти и родителите им, които често изживяват най-тежките часове в живота си. Добрият тон и професионализмът изискват да не разкарвате пациенти от болница в болница. Така че да, хубаво е да запазим добрия тон.

Но всъщност проблемите на здравеопазването са много по-широки и дълбоки и са свързани с тежката липса на кадри, липсата на време и пари за допълнителна квалификация, малкото апаратура, и тн и тн.