Американското разузнаване не откри как се е появил COVID-19

OFFNews 28 август 2021 в 09:31 2816 0

Американското разузнаване не е в състояние да определи произхода на COVID-19 при наличната информация, сочи разсекретената част от доклада, цитирана от агенция Ройтерс и БНР.

Разузнавачите са разединени по въпроса дали коронавирусът произлиза от китайска лаборатория.

4 от агенциите смятат, че произходът е от животно, а една агенция твърди, че е разработен лабораторно. Аналитиците в три американски агенции не са успели да стигнат до твърдо заключение. Но са сигурни, че COVID не е бил създаден като биологично оръжие и че китайските власти не са знаели за вируса преди възникването на първото огнище в Ухан.

Президентът Джо Байдън обвини Китай, че възпрепятства международното разследване за началото на пандемията като не разкрива "критична информация" и обеща, че ще работи и занапред с американските партньори за разкриване на пълната истина.

По думите на Байдън САЩ ще продължават да работят със съюзниците си, за да накарат Пекин да разкрие информация и да сътрудничи на Световната здравна организация.

Посолството на Китай в Съединените щати обвини американското разузнаване в "политически манипулации" след доклада, в който Пекин е обвиняван, че е укривал информация за произхода на коронавируса.

"Докладът на американското разузнаване се основава на предубеденост за вина на Китай", се казва в изявление на посолството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков