Агресия срещу медици и в Турция. 100 000 излязоха на протест

OFFNews 04 август 2023 в 15:00 741 0

медик

Снимка Pixabay

В резултат на нарастващото насилие има и смъртни случаи

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа обеща да бъдат взети допълнителни мерки за защита на медиците от насилие и за подобряване на условията им на труд, пише в. „Хюриет“.

Коджа се обърна към медиците, които тази седмица участваха в двудневна стачка. Над 100 000 лекари се включиха в нея (на 1 и 2 август).

Стачката бе организирана от лекарски синдикат и 21 неправителствени организации с цел да се привлече вниманието към нарастващото насилие срещу здравните работници, заради което има и смъртни случаи, както и да се настоява за по-добри условия на труд.

В писмо до медиците Коджа обеща да се пази реномето на здравните работници и да се подобрят цялостно условията на труд чрез прилагане на мерки в рамките на т. нар. "бяла реформа".

Коджа подчерта, че министерството на здравеопазването скоро ще стартира т. нар. "План за действие срещу насилието в здравеопазването", с който ще бъде разработена система, която може да се активира при потенциални рискове и ще се работи в сътрудничество с полицейските участъци.

Освен това се планира да бъде увеличен броят на полицаите и служителите, отговарящи за сигурността в болниците.

"Бялата реформа" предвижда и увеличение на заплащането на труда на медиците, добави Коджа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки