Адвокатът на едно от семействата с разменени бебета: Детето е добре, свиква с майка си

OFFNews 16 януари 2023 в 09:49 5125 0

бебе

Снимка Pixabay

Контролът в болницата е засилен

"Чух се с родителите, които представлявам, детето е добре, свиква с майка си и тя с него. Това е голяма травма", заяви по БНТ адвокат Стоян Стойков. По думите му за постигнатото споразумение е трябвало да бъдат подготвени и двете семейства, уточни той в коментар по случая с разменените бебета във Втора АГ болница "Шейново".

"Приложихме специфичен подход. Децата са на 4 месеца, съдебните искове щяха да продължат от 3 до 6 месеца, можеше да стигнат и до една-две години, ако една от страните не беше оказала съдействие", допълни адвокат Стоян Стойков.

Той поясни, че не е изключено впоследствие да бъдат предявени претенции.

От гледна точка на правото това не е забранено да се случи. Бъдещи претенции са възможни, но и оспорими и не смятам, че ще постигнат някакъв ефект, дори да се предявят такива. Изводът от гледна точка на правната практика е - законът позволява, но ще бъде отново начало, добави адвокат Стоян Стойков.

Юристът уточни, че за момента няма заведени искове към болницата.

Има предявена претенция, очакваме АГ "Шейново" да отговори положително или отрицателно за финансово обезщетение. Болницата ще понесе повече щети, да се търси персонална отговорност в конкретния случай е много сложен вариант, коментира Стойков.

По думите му разследването не е приключило. "Ако има виновни, които да се докажат с присъда, тогава може да се предявят някакви претенции спрямо тях, но на този етап не", каза още адвокатът на една от майките на разменените бебета.

След като бебетата бяха разменени започва един по-спокоен процес на работа в столичната болница "Шейново", коментира пред БНТ директорът на отделението по неонатология д-р Донка Узунова.

По думите ѝ контролът в болницата е засилен.

Получаваме подкрепа от пациентите, не сме усетили негативен отзвук от тяхна страна. Родилките ни съдействат да извършваме проверка на номерата на гривничките, участват доброволно. Грешки винаги са възможни, но работата по протоколи и преговарянето на всяка една стъпка с всеки нов човек ще помогне да се избегнат, каза още д-р Донка Узунова.

За случая с размяната на бебета във Втора АГ болница "Шейново" стана известно в края на декември. Двете жени са родили в един и същ ден, по едно и също време. Според известното за инцидента досега размяната е станала при първото даване на новородените на майките им. Впоследствие никой от персонала не е установил, че номерата на гривните при майките и бебетата са различни. Месец след изписването едната от жените се усъмнила, че бебето не е нейно и направила ДНК тест, който потвърдил подозренията ѝ.

Проверка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и на АГ болницата установи, че е имало нарушения на медицинските стандарти по акушерство и гинекология и по неонатология, не е бил упражнен необходимият контрол. Наказания бяха наложени на трима души от персонала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови