80% от малките деца правят ушни възпаления след грип

OFFNews 21 февруари 2023 в 13:15 1212 0

проф. Тодор Кантарджиев

Снимка Архив/БТА

Проф. Тодор Кантарджиев, консултант по здравни въпроси към Столична община

80% от децата до 2-годишна възраст правят ушни възпаления, вследствие на грипа. Когато има висока температура, ангина и няма кашлица, трябва да се мисли за бактериална инфекция.

Това каза в предаването "Твоят ден" по NOVA News проф. Тодор Кантарджиев, консултант по здравни въпроси към Столична община.

По думите му случаите на скарлатина през тази година са 70 пъти повече от миналата заради отпадането на противоепидемичните мерки.

"Колеги подценяват антибиотиците при ангина. В такива случаи винаги трябва да се предприеме лечение с пеницилинови антибиотици", каза микробиологът и допълни, че гърлото боли най-много сутрин, тъй като нощем инфекцията е най-активна.

Професорът припомни как може да се прави профилактика - резен лимон, натопен в сода бикарбонат след закуска. "В 80% от случаите болката в гърлото ще е преминала до обед. При по-тежка инфекция трябва да се направи няколко пъти, ще облекчи болката и в много от случаите няма да се развие заболяване", обясни професорът.

Той цитира и статистика на усложненията от грип: 

На 10 болни от грип 1 прави бактериална пневмония; 1 на 1000 -  вирусна пневмония с кървави храчки, това е тежко състояние и веднага трябва да се медицинска помощ; 1 на 10 000 може да направи грипно възпаление на мозъка. Това е много опасно състояние, но може да се лекува, ако се търси веднага лекарска помощ. Майките трябва да наблюдават децата за загуба на съзнание, сънливост, загуба на говор, повръщане и веднага да търсят лечение в болница, каза проф. Кантарджиев.

Заболеваемостта от грип трайно намалява, но все още доминира над COVID-19, на 170 заболели от грип има един заразени с коронавирус, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови