8% спад на неврохирургичните операции през 2020 г. заради COVID-19

OFFNews 19 февруари 2021 в 12:13 808 0

Снимка Pixabay

Пандемията е оказала по-слабо влияние на дейността в неврохирургията. С 8% са намалели операциите у нас в тази област през миналата година в сравнение с предходната, сочат наблюденията на „Индекс на болниците", извършени върху данните на НЗОК.

За сравнение понижението при интервенциите в кардиохирургията е 22%, а като цяло хоспитализациите в страната са намалели с 26%.

Общо 13 511 неврохирургични операции е имало през 2020 г. в страната срещу 14 738 през предходната. Броят на болниците, в които предимно се осъществява дейността се запазва относително постоянен – около 50.

Лидерите

Лечебните заведения, в които се извършват едни от най-големите и тежки от операции – гръбначномозъчните, както и мозъчните, които не са провокирани от травми, обаче са около една пета от всички тях. Сред тях са големите университетски болници в страната – „Св. Иван Рилски", Пирогов, „Св. Анна", ВМА в София, също така „Св. Георги" в Пловдив, „Св. Марина" във Варна и др. Безспорен лидер в областта на неврохирургията за поредна година обаче е УМБАЛ „Св. Ив. Рилски", където са извършени над 2200 от всички подобни операции в страната, чиито брой през миналата година е бил 10 320. В болницата се прилагат и всички иновативни техники на лечение в страната.

Иновации

През миналата година обаче се е увеличил броя на лечебните заведения, които прилагат съвременни оперативни техники. Към шестте болници с невронавигация вече трябва да прибавим още три – УМБАЛ „Св. Анна" и „Софиямед", и двете се намират в столицата, както и УМБАЛ "Г. Странски" в Плевен. (Останалите шест, както и дейността по
неврохирургия на всяко лечебно заведение в страната може да видите в
таблицата ТУК.)

Спешност

Пандемията не е засегнала операциите след травми на главата, дори е увеличила дела им при лечението на тези пациенти. Техният брой е 1 203 през миналата година срещу 1 246 през предходната година. Болниците, където се осъществява тази дейност са доста, като сред тях са големите областни структури, както и не малко общински.

През миналата година процентът на лечението на травми на главата по хирургичен път е близо 10% от всички случаи – включително тези, които са лекувани и консервативно, срещу 8% за предходната година, показват още наблюденията на „Индекс на болниците".

Изключенията

COVID-19 не е засегнал еднакво всички видове операции дори в една област. На фона на почти незасегнатата досега дейност по неврохирургия, се наблюдава доста голям спад на операциите на черепномозъчни нерви. Те са 1988 срещу 2707 за предходната 2019 г. Това означава, че са намалели с 26.56%. Значително по-малък е броят и общо на рехоспитализациите за всички интервенции – 551 за миналата година срещу 844 през предходната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови