6-годишно дете е с опасност за живота, погълнало магнитни топчета след предизвикателство в TikTok

OFFNews 20 август 2021 в 12:04 7932 0

Снимка Фейсбук

д-р Стефан Стоилов

Шестгодишно дете е оперирано по спешност в „Пирогов“ след като „на шега“ гълта магнитни топчета заради TikTok предизвикателство, съобщиха от спешната болница. Това е само един от зачестилите през последните месеци подобни случаи у нас. 

Мария поглъща топчетата в отговор на TikTok предизвикателство, в което трябва да имитира пиърсинг в устата като слага на езика си топчета с диаметър между 3 и 5 мм. Взема ги от батко си, който пък ги получава в училище, в урок за силата на магнитите, става ясно от публикация във фейсбук страницата Мама Нинджа.

Първите симптоми, болки в стомаха, се проявяват месец и половина по-късно. Какъв е проблемът се установява едва след рентгенова снимка. Детето е откарано по спешност от Бургас в София и е оперирано от д-р Стефан Стоилов, завеждащ Отделението по детска коремна хирургия в УМБАЛСМ „Пирогов“.

За д-р Стоилов това е поредният „магнитен“ случай. През последните няколко месеца в „Пирогов“ зачестяват операции на деца, глътнали топчета по време на популярната игра в социалните мрежи.

„Преди Мария, оперирахме 7 часа друго дете на нейната възраст. Извадихме едно по едно 21 магнитни топчета и установихме, че те са предизвикали 14 перфорации на стомашно-чревния тракт“, разказва д-р Стефан Стоилов.

По думите му тези топчета са невероятно опасни за живота на децата. Трудни са за диагностика, симптомите се появяват късно, а и доста лекари не осъзнават сериозността на проблема.

Специалистът обяснява, че топчетата са направени от много силна магнитна сплав. Когато попаднат в корема на детето, те залепват едно за друго, пробиват цялата чревна стена на близкостоящи чревни бримки и формират чревни фистули. Топчетата не могат да бъдат изкарани от там по друг начин, освен чрез сложно оперативно лечение за възстановяване целостта на стомашно-чревния тракт.

Родителите на пострадалото дете и лекарите в „Пирогов“ са категорични, че животозастрашаващите магнитни топчета трябва да бъдат забранени за продажба у нас – така както са направили вече в други страни. 

Историята на Мария е публикувана на стената на голяма верига за детски играчки. Писали са им родителите на Мария с молба да се разпространи предупреждението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!