500 души се прегледаха безплатно във ВМА на Световния ден на диабета

OFFNews Последна промяна на 14 ноември 2016 в 16:40 2225 0

500 души се възползваха от безплатното измерване на кръвна захар във Военномедицинска академия по случай 14 ноември - Световния ден за борба със захарния диабет.

През поликлиниката на болницата преминаха стотици пациенти – някои специално дошли, а други – научили на място за инициативата и решили да се прегледат. 

Част от пациентите бяха диагностицирани със захарен диабет. Специалистите подчертават, че нормалната стойност на кръвната захар е до 6 ммол/л, а по време на днешната кампания бяха измерени стойности над 22 ммол/л и дори 32.6 ммол/л. Тези пациенти получиха препоръки и консултации за последващо лечение.

Кампанията е насочена именно към пациенти, които не предполагат, че имат това заболяване с оглед да се превантира захарният диабет и по-скоро втори тип, който се отключва след определена възраст вследствие на нездравословен режим на хранене и неоптимална двигателна активност.

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).

Ефективното лечение може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. Пациентът и лекуващият екип имат обща цел: да постигнат и поддържат добър контрол на стойностите на кръвната захар.

Международната диабетна федерация препоръчва следните стойности на добър контрол - кръвна захар преди хранене: 4-7 ммол/л; кръвна захар 2 часа след хранене: < 10 ммол/л).

За поставяне на диагноза и контрол на захарния диабет се измерва и (HbA1C), който е показател за контрола на захарния диабет през последните 3 месеца. Препоръката на МДФ е гликираният хемоглобин да е под 7% или съобразно индивидуалните препоръки на ендокринолога.

Доказано е, че подобреният гликемичен контрол намалява риска от развитие на усложнения и увеличава продължителността на живота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови