Най-младият пациент с диабет тип 2: дете на 3 г., тежащо 35 кг

OFFNews 17 септември 2015 в 13:45 5456 0

Момиченце на три години и половина е било диагностицирано с диабет тип 2. То е може би най-младият пациент в света с това заболяване, което се свързва с хранителния режим и затлъстяването, пише британският в. "Гардиън".

Момиченцето, от латиноамерикански произход, е било диагностицирано в Хюстън, Тексас, от д-р Майкъл Яфи, педиатър ендокринолог, който казва, че детето било доведено в клиниката му заради затлъстяване.

Момиченцето тежало 35 кг и било сред 5% най-тежки деца на тази възраст, както и сред първите 5% на хората с най-висок индекс на телесната маса.

Детето е имало прекомерна жажда и страдало от често уриниране. То се е родило 3.2 кг след нормална бременност. Въпреки че двамата й родители са със затлъстяване, няма фамилна обремененост с диабет.

Преглед на хранителния режим на семейството показал, че те имат много лоши хранителни навици. Храната им било високо калорична, съдържаща много мазнини. Тестовете показали, че има диабет, но резултатите сочели тип 1, защото обикновено той започва в детството.

На основание симптомите, физическите данни и лабораторните резултати, поставихме диагноза диабет тип 2, каза д-р Яфи.

На детето се давало лекарство, подходящо за болни от диабет тип 2. Лекарите настояли семейството да промени вида храна, който най-често консумира и да намали порциите, както и да насърчи момиченцето да бъде физически активно.

Терапията проработила. Момиченцето отслабнало и лекарствата били намалени. В края на 6-месечен период детето намалило теглото си с 25%. Кръвната захар се върнала в нормалните граници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови