33% са медиците на първа линия, готови да се ваксинират срещу COVID-19

Очаква се след публикуване на информацията за ваксините този процент да се увеличи

OFFNews 14 декември 2020 в 17:54 1931 0

Снимка Архив

33% от определените за ваксиниране в първа фаза са потвърдили, че ще се имунизират срещу COVID-19. Групата включва медици от лечебни заведения, общопрактикуващи лекари и медицински сестри от семейни практики, фармацевти и стоматолози.

Това съобщи на брифинг пред здравното министерство директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров. Днес министър Костадин Ангелов се срещна с директорите на РЗИ от 6-те района, на които е разделена страната според имунизационния план.

Д-р Паздеров заяви, че 33% (близо 37 000 души) на този етап са достатъчно, но изрази увереност, че процентът ще се повиши, след като бъде публикувана кратката характеристика на ваксината, която ще получи разрешение за употреба. В София изявилите желание да се ваксинират в първа фаза са 33,18% или 7 766 души.

По думите на д-р Паздеров в някои райони все още не е напълно приключило записването на желаещите и окончателните данни ще станат известни вероятно утре.

Той съобщи, че по време на срещата в здравното министерство е било решено да бъдат осигурени 47 мобилни екипа за цялата страна, които ще работят в автомобили оборудвани с хладилна техника и апаратура за оказване на първа помощ в случай на алергична реакция след ваксиниране.

За момента страната разполага със 7 такива коли.

Друго решение от заседанието е изготвянето на пътна карта на имунизационния процес, която включва логистиката, организацията на кабинетите по места. Ден след пристигането на ваксините тази пътна карта ще започне да действа, увери д-р Паздеров и допълни, че предстои отговорниците за 6-те района да запознаят с нея здравните служби и лечебни заведения по места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови