25-годишен мъж даде шанс за живот на двама българи

Две софийски болници осъществиха първите трансплантации от началото на пандемията

OFFNews Последна промяна на 07 август 2020 в 12:18 2533 1

Снимка Pixabay

25-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, даде шанс за живот на двама българи, съобщиха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор". 

Успешна сърдечна трансплантация извърши екип на университетската болница „Св. Екатерина“. Реципиентът е мъж на 49 години, който досега е бил с изкуствен орган, в очакване на подходящ донор. Пациентът е в стабилно общо състояние и се възстановява в лечебното заведение под строг медицински контрол.

Екип на болница „Лозенец“ извърши чернодробна трансплантация на 18-годишно момиче. Пациентката е настанена в реанимацията на лечебното заведение, където лекарите следят процесите по възстановяването ѝ.

Двете трансплантации станаха възможни след донорска ситуация, реализирана от екипа на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, Плевен. 

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ изказват към близките на починалия мъж своите съболезнования и благодарност за хуманното решение да дарят неговите органи и по този начин да дадат шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация български граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови