17 деца са починали от COVID досега у нас, 115 са в болница в момента

Янка Петкова 22 октомври 2021 в 18:15 5193 2

Снимка Pixabay

Починалите деца с коронавирусна инфекция от началото на пандемията са 17. В болница в момента са 115, съобщиха от Министерство на здравеопазването, след запитване на OFFNews.

Сред приетите за болнично лечение най-много са бебетата (до 1 година) - 25. Три от хоспитализираните деца са в тежко състояние, показва още справката от здравното министерство.

По данни на Единния информационен портал от началото на пандемията потвърдените случаи във възрастовата група 0-19 г. са 28 029. С разпространението на Делта варианта у нас, броят на заболелите сред най-малките бележи ръст. 

Анализ на Националния център по заразни и паразитни болести към 16 октомври, показва увеличение на случаите при деца и подрастващи до 278,9 на 100 000 за 14 дни.

Какви са най-честите симптоми при децата

Най-честите симптоми на Делта варианта при децата са температура, болка в гърлото хрема, повръщане, диария, кашлица. Специалистите съветват при подобни прояви веднага да се потърси консултация с лекуващия педиатър.

Те допълват, че влошаване може да настъпи между 2 и 6 седмици след диагностициране на инфекцията. Състоянието е описано като внезапно повишаване на температурата над 39 градуса, възможна е поява на обрив и конюнктивит, стомашно-чревна симптоматика, повръщане, мултиорганно засягане и засягане на сърцето. При навременно лечение обаче тези симптоми отшумяват.

Данните на здравното министерство показват, че основна част от приетите за болнично лечение деца  коронавирус са от възрастовата група до 12 години, за която нито една ваксина все още не е получила разрешение за употреба от Европейската агенция за профилактика и контрол на заболяванията. Статистиката у нас обаче сочи, че и над 12 г. броят на ваксинираните и изключително нисък.

Със завършен ваксинационен курс при във възрастта 12-14 години са 3457 деца, напълно имунизирани в групата 15-16 години са 3895, а от 17 до 19 г. - 16 672, показват данните в Единния информационен портал.

По-рано този месец фармацевтичната компания Pfizer обяви, че е подала официално искане до Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за разрешение за спешна употреба на разработената съвместно с BioNTech ваксина срещу COVID-19 при деца на възраст между 5 и 11 години.

Нови резултати от клинични изследвания на компанията показват, че ваксината е 90,7% ефективна в групата 5-11 години. 

Очаква се в началото следващата седмица комисия от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ да даде "зелена улица" за ваксинации в тази възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!