144 учители и 142-ма ученици са заразени с коронавирус

OFFNews 13 октомври 2020 в 14:10 2046 0

Снимка МОН

Таня Михайлова

В страната засега има 144 учители и 142 ученици, заразени с коронавирус. Това е много нисък процент, коментира в Русе заместник-министърът на образованието Таня Михайлова, цитирана от БТА и Дарик радио.

63 паралелки са под карантина при общо 33 000 - 34 000.

Днес стана ясно, че две от тях са на първокласници от СУ "Васил Левски" в Русе. Причината е, че учителката им е с положителен тест за COVID-19, а за случая съобщиха Областният оперативен щаб и Регионалното управление на образованието. Началникът на РУО в Русе Росица Георгиева коментира, че първокласниците в продължение на 14 дни ще учат дистанционно.

Последното денонощие ученик и още един учител в Русе са диагностицирани с коронавирус. Става дума за седмокласник в частното училище "Леонардо да Винчи". Установени са 11 контактни ученици на момчето, които ще бъдат под 14-дневна домашна карантина. С положителен PCR тест за инфекцията е и учителка, преподавала във втори и трети клас на гимназията по европейски езици в града.

Също в Русе председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева съобщи, че СБУ има фонд "Не си сам в COVID-19" със средства, събрани от членски внос. От него заразените учители, на които се наложи болничен прием, ще бъдат подпомогнати еднократно с не по-малко от 150 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!