Гел лакът: Ползите, вредите и UV лъчите

OFFNews 18 август 2018 в 11:24 36662 1

Снимка Pixabay

Гел лаковете, които стават все по-популярни заради издръжливостта им, носят своите рискове. 

Американската академия по дерматология излезе с публикация, в която се обръща особено внимание на ползите, рисковете и на UV лампата, която се използва при този маникюр. 

Опасни ли са UV лампите за маникюр?

"Няма прост отговор за въпроса за опасността от ултравиолетовите лъчи в лампите с гел за нокти. Но не бих се притеснявала твърде много за UV-излагането от тези лампи. Рискът от злокачествен рак, дължащ се на излагането на ноктите на лъчите от тези лампи, е изключително нисък", казва дерматологът д-р Крис Адигън.

Тя обаче подчертава, че ултравиолетовите лъчи представляват риск за всеки, защото лампите, използвани при тези маникюри, отделят UVA лъчи. Въпреки че те не изгарят кожата като UVB лъчите, все пак проникват в нея. Така може да увредят ДНК-то и колагена, което може да доведе до преждевременно стареене на кожата.

Адигън казва, че повтарящата се манипулация с UV лъчи може да има натрупващ се ефект, особено при хора, които започват да си правят маникюри с гел лак в ранна възраст. "Дозата лъчение, която получаваме по време на маникюра е малка, но интензивна. С течение на времето тя може да увреди кожата", обяснява тя.

Заради UV лампата този маникюр не е подходящ и за хора, силно чувствителни към ултравиолетова светлина. Тази чувствителност може да се усили заради генетични фактори, определени медицински заболявания и употребата на някои лекарства и добавки.

Как може да се предпазим?

Различните лампи за втвърдяване са предназначени за различни лакове, така че онези, които използват гел лак у дома, трябва да се придържат към подходящите видове. Трябва внимателно да се следват всички инструкции, особено по отношение на времето за втвърдяване.

Друг начин за предпазване е използването на ръкавици или слънцезащитен крем. "Препоръчвам да се слагат ръкавици без пръсти или защитен фактор 50 при всяка манипулация. Клиентите трябва да са наясно, че защитата на кремовете става по-малко ефективна при всяко измиване на ръцете", казва д-р Адигън.

Слънцезащитните препарати могат да възпрепятстват приложението на гела, затова не трябва да се слагат върху ноктите, тъй като те осигуряват собствена UV защита.

"Ако сте загрижени за използването на ултравиолетовите лъчи или за здравето на ноктите си, говорете с дерматолог, специализиран в здравето на ноктите", съветва д-р Адигън.

Какви са ползите?

Когато се прилага правилно, гел лакът няма да се обели бързо. Той осигурява дълготрайността и здравината, без грижата за поддържането им. "Устойчивостта е най-доброто предимство на маникюра с гел. Освен това, никой друг няма блясъка на този тип лакове", казва д-р Адигън.

Поради дългата си издръжливост и наситените си цветове, гел лакът може да е полезен при хората с увредени или обезцветени плочки.

"Ноктите са видима част от ръцете ни. Проблемите, свързани с тях, могат да затрудняват работата и социалния за хората с проблеми с ноктите. За много от тях гел лакът може да промени живота им", добавя д-р Адигън.

Какви са другите рискове?

Някои гел лакове съдържат канцерогенни съставки като дибутилфталат (dibutyl phthalate) и формалдехид (formaldehyde).

При неправилно поставен гел лак може да се стигне до увреждане на ноктите или отделяне на нокътната плочка от нокътното легло.

Слабите или крехки нокти може да не са в състояние да издържат ацетона, използван при процеса на отстраняване на гела.

"Ацетонът, който се използва за премахване на гела, може да изсуши нокътя, но пък използването на пили може да причини увреждане. Затова е важно лакът да се нанася и премахва правилно", казва Адигън.

Избутването на кожичките около ноктите също предпазва от риска от инфекция, който се появява при изрязването им.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  6000

  1

  yanna

  19.12 2018 в 09:26

  Изключително полезна статия. Аз доста се интересувам от нещата, с които третираме кожата, косата и ноктите. Оказа се, че това е един от начините, по които вредим на здравето си без изобщо да подозираме. Относно нококтите си ги поддържам в домашни условия и използвам марка ангийски лакове - Constance Carroll. Изключително много щадят плочката на нокътя, махат се лесно и по този начин не нараняват допълнително ноктите. https://brandforce.bg/%D0%B3%D0%B5%D0%BB-%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна