"Шлагерът за лошите туристически услуги се повтаря от хора, които не ги ползват"

OFFNews 02 април 2015 в 20:03 28536 21

Румен Драганов

В обществото се свири един такъв шлагер за лошия продукт на българския туризъм- общо взето от хора, които не го ползват. Аз работя от много дълго време в туризма и не съм чул нито едно оплакване от чуждестранен туроператор, който да иска отказ от пътуване към България поради причините, които г-н Борисов изброи днес в парламента.

Това каза председателят на Института за анализи и оценки Румен Драганов в интервю за радио „Фокус“ по повод призива на премиера Борисов туристическия бранш да си подобри услугите и цените, за да привлича повече туристи.

"Как може собственикът на плажната ивица да пита колко струват чадърите и ние да си оправим чадърите?! Собственикът на плажната ивица пита нас как да решим въпроса с евтините чадъри. Ами да попита колегата си в Гърция и да му каже, че чадърите в Гърция са безплатни, защото плажът в Гърция принадлежи на Министерство на отбраната. И те са направили така, че там туристите, включително и българските туристи, да отиват безплатно. Ето това трябва да направи един български министър – председател, ето това трябва да направи един министър на туризма, ако не иска да му закрият министерството и да го изхвърлят въобще", каза още той.

Според Драганов големият проблем на българския туризъм не е в това какво става в хотелите, защото те обслужват изключително много туристи без оплаквания.

"Проблемът е какво се прави с публичната държавна собственост – колко работни места бяха създадени с нея, как бяха подобрени местните икономики, знае ли се въобще кой е собственик на тези многомилиардни атракции. Ние нямаме никакво управление на туристическите зони, места и точки. Държавата не си върши работата като собственик”, обясни той.

Драганов даде за пример Слънчев бряг, където държавата е 75 % собственик и вече 3 години не може да назначи изпълнителен директор.

„Слънчев бряг е пълен хаос. Слънчев бряг се управлява от г-н Борисов, не от някой друг. По същия начин става въпрос за многомилиардната собственост като започнете от Перперикон и стигнете до Белоградчишки скали – пустеещата туристическа собственост. Туристически атракции без реклама, без знания кой ги управлява", каза още той.

Според Драганов министърът на туризма Николина Ангелкова не иска да направи регистър на туристическите атракции.

"Мотае се, бави се, обезсмисля създаването на Министерството по туризъм. Точно това е тревожното. Тревожно е какво прави държавата. А бизнесът във всяка една криза - в кризите през 90-те години, и кризите 2008 г., и сегашната криза,ще докаже, че работи. Тази година ние ще обслужим над 7 милиона чуждестранни и български туристи по Черноморието. Ние – бизнеса ще създадем 320 хиляди работни места и много молим г-н Борисов, мързеливата г-жа Ангелкова да погледнат към туристическите атракции публична собственост", каза още Драганов.

Той призова Ангелкова да си избере поне една туристическа атракция, която тя като министър възнамерява да управлява и да намери турист, който да я посети, за да "види как се прави бизнес и как се правят пари".

Драганов каза още, че по-малко от 10 млн. руски туристи ще пътуват извън Русия. Според него, причината за това са санкциите, които Русия е наложила на Европа и света през тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!