България ще привлича чуждите туристи с култура и история

OFFNews 02 април 2015 в 16:07 3014 1

Снимка Министерство на туризма

Николина Ангелкова

Фокус в туристическата реклама на страната ни през 2015 г. ще са културата и историческото ни наследство.

Това стана ясно от думите на туристическият министър Николина Ангелкова по време на откриването на Международното изложение "Културен туризъм 2015" във Велико Търново.

Тя обясни, че страната ни е на челните места в Европа по брой исторически обекти и открити артефакти и би трябвало именно това да е един от мотивите на туристите да избират страната ни като дестинация.

"Трябва последователно да работим за популяризирането на това богатство. България има много какво да покаже и пред чуждестранните, и пред българските туристи. Убедена съм, че изложението във Велико Търново ще допринесе за постигането на тези цели", каза още Ангелкова.

Според нея така страната ни ще отговори и на тенденцията за ръст на културния туризъм в световен мащаб: 

"Близо 60% от туристите в световен мащаб избират културата или културното наследство като причина за своите пътувания, а според Световната организация по туризъм през 2020 г. културният туризъм ще бъде водещ", обясни Ангелкова. 

Министърът подчерта, че приближаващите великденски празници и ученическата ваканция са също добър повод за повече пътувания в страната с цел културен туризъм.

Предварителните записвания за този период показват засилен интерес от румънските граждани към Северното ни Черноморие. Заради удължения зимен сезон планинските ни курорти също отчитат голям интерес за предстоящите почивни дни предимно от българи и гости от съседните ни страни.

"Това ни дава добър шанс да им предложим разнообразни възможности да опознаят българската култура и история", допълни министърът на туризма.

Международното туристическо изложение «Културен туризъм 2015» се провежда в изложбените зали „Рафаел Михайлов” със съдействието на Министерството на туризма. Това е най-мащабното българско изложение за специализиран туризъм с международно участие, което продължава до 4 април и има богата съпътстваща програма. Организатори са община Велико Търново и общинската агенция „Царевград Търнов” в партньорство с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. В него се включиха 78 български и чуждестранни представителя.

Министерството на туризма показва национален рекламен щанд от 40 кв.м, в който участват 5 изложителя от туристически региони, културни институции, общини и др. Освен България сред останалите участници тази година са туристически компании и организации от ЮАР, Хърватска, Индонезия, Виетнам, Индия, Китай, Гърция, Русия, Румъния, Македония, Мароко и Корея.

Програмата на борсата включва също дискусионна програма, филмов фестивал “На източния бряг на Европа”, национален конкурс „Чети и пътувай”, концерти и разнообразни атракции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!