Треньорът на Григор: Подготвям го за титли от Шлема

offnews 09 февруари 2017 в 16:25 3098 0

Снимка http://www.tenniskafe.com/

Подготвям го за титли от Големия шлем, не за полуфинали. Разбира се, че когато загубиш голям мач, има доза горчивина, но се гордея как той изигра двубоя от началото до самия край. Това беше най-доброто му представяне от началото на съвместната ни работа не само на тактическо ниво, но и на психологическо.

Това сподели треньорът на Григор Димитров Даниел Валверду за работата им, включително за последния голям мач на българския тенинист - на полуфинала на Australian Open срещу Рафаел Надал. Валверду отговори на въпроси на журналисти на събитие, органиирано от TennisKafe.com. Двамата с Григор са в София за участието на българския топ тенисист на турнира Garanti Koza Sofia Open, който е от категорията ATP 250.

Валверду сподели, че той е бил разочарован от загубата от Надал, защото тогава Григор е бил по-добрият. Все пак, допълни Валверду, не се чувствах толкова разочарован, защото бе окуражаващо да видя, че Григор може да играе по този начин, а сега и той го знае.

Сервисът, форхендът и движението по корта са основните оръжия на Григор, през последните месеци двамата са работили много върху подобряването на ретура му.

Имаме еднакво виждане за начина, по който трябва да се развива играта му. Мислим еднакво и за методите за подготовка - това са били фактори, наклонили везните в полза на решението за съвместната работа с Димитров, сподели треньорът му и определи отношенията им като "страхотни".

Според него в бъдеще тенисът ще стане по-агресивен. "Демонстрират ни го младоци като Кирьос и Зверев, които имат и сервис, но и страхотни и силни удари от основната линия. Рискът да търсиш уинъри от всякакви позиции е по-голям, но колкото повече се практикува този стил, рискът се минимализира", каза Валверду.

Той сподели и как се подготвят за мач.

"Гледам страшно много тенис, особено когато сме на турнири и по време на подготовката. Искам да развиваме играта на Григор и обръщам внимание на топ 10-топ 15, за да видим къде е той спрямо тях. И градим тактика да може да побеждава най-добрите. В последно време го карам и него да гледа много, защото това е важно за един водещ тенисист. Важно е да се гледа спорт като цяло, защото учиш много от големите атлети и от начина, по който правят нещата."

Как се печели публиката? Като хвърлиш всички усилия на корта. Когато човек си плаща билета, за да гледя някого, първото нещо е да иска играчът да дава всичко от себе си. Другото е да им осигуряваш зрелище и да ги забавляваш – може с играта си, може с излъчването си. От моя гледна точка е важно да е с тениса. Трябва да си фокусиран и по-сдържан на корта, а в по-дългите мачове е важно да съхраниш енергия. Затова искам Григор да ги забавлява с добър тенис, а не с емоциите си. Или ако има емоции – да са положителни. Като обобщение – две неща – публиката се печели с добър тенис и с харизма. Феновете харесват това и това е причината да си плащат билетите, отговори Валверду.

Той призна и че Григор го е изненадал с бързината, с която се приспособява към тренировките и с която постига целите, които той, като треньор, му поставя.

"Трябваше да започна да му поставям все по-сериозни и по-сериозни цели, защото той непрестанно се представя над очакванията ни. Постигна всяка една цел, която си поставихме от началото на съвместната ни работа. Бих казал, че най-краткосрочните ни цели са между 2-4 седмици, следващите между 3-4 месеца и дългосрочните достигат до 12 месеца. Бих казал, че за да може Григор да достигне максималния си потенциал, все още ни трябват межде 8-12 месеца. Намираме се още в начална фаза на работата ни."

Ключът към силната игра на Григор е позитивната му настройка по време на мач, сподели още Дани Валверду.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови