Кой е Хьон Чун - корейската сензация в Мелбърн

OFFNews 24 януари 2018 в 10:08 9064 0

21-годишният Хьон Чун пише историята на корейския тенис на кортове на Откритото първенство на Австралия. Младежът отстрани първо Новак Джокович, а след това стана първият представител на страната си на полуфинал на турнир от Големия шлем.

Кой е Хьон Чун и как се стига до този фурор - отговаря ни материал на "Евроспорт", посветен на изгряващата звезда.

Всичко започва преди десетина години, когато националният спорт на Корея - таекуондото, започва да запада. Причината е, че децата вече не искат да тренират, а прекарват все повече време в залите за киберспортове. Правителството решава да вкара тениса като задължителен предмет в държавните средни училища и университетите. Строят се пет големи тенис центъра на стойност 200 милиона долара. Корея следва примера на Китай, където тенисът измести бадминтона благодарение на успехите при дамите.

Като дете на Хьон Чун му откриват астигматизъм и седемгодишен той носи очила с големи лещи. Лекарите му предписват да гледа повече жълт и зелен цвят, тъй като те успокоявали и подобрявали зрението.

"Нося ги през цялото време, те са част от тялото ми", обяснява Чун.
Баща му прави корт в задния двор, където момчето играе тенис от сутрин до вечер с брат си.

"Представяхме си, че сме Федерер и Надал. Нарекохме корта Централен. Понякога трябва да ни изкарват оттам с бой", спомня си 21-годишният талант.

Той прави впечатление на любителски турнири, а на 12 печели първенството на Корея в тази възраст, след което е изпратен в САЩ. Там печели две най-престижни надпревари за деца - "Уди Хер" и "Ориндж Боул" във Флорида и е поканен заедно с брат си в академията на Ник Болетиери, откъдето са тръгнали имена като Андре Агаси, Мария Шарапова, Рафаел Надал и други.

Америка не е по вкуса на Чун и той се връща в родината си на 16-годишна възраст. Той участва на много турнири в Азия и трупа опит и самочувствие. През 2013 година стига до финала на юношеския "Уимбълдън", като отстранява Ник Кирьос.

Все пак Америка оставя отпечатък у Чун. Той се влюбва във фастфуда, качва килограми и получава остра форма на гастрит. С диета влиза във форма, но пропуска първата половина на сезон 2015. Прави силен полусезон и получава наградата на АТР за прогрес през годината, като се закрепва на 51-о място в света.

В края на годината кара и задължителна военна служба, като за него се прави изключение да премине само базова четириседмична подготовка.

2016 година не е ласкава за него в здравословен план. Той се срива до 146 в света, като има постоянно проблеми с гърба, глезените, колената. Той си дава сметка, че прекалено форсира подготовката и намалява темпото. През миналата година той наема за треньор специалиста Невил Годуин, който помага на Кевин Андерсън да стигна до финал на Ю Ес Оупън 2017.

Работата им дава плодове и вдъхва повече увереност на скромния кореец. В мача с Джокович той се държи като фаворит и дори прави неща за удоволствие на публиката. Така в Мелбърн Хьон Чун излиза от сянката на връстниците си, които обикновено са сочени за бъдеще на тениса като Кирьос, Шаповалов и Зверев. Докъде ще стигне Чун е въпрос на бъдещето, но в Корея вече са доволни, че децата най-сетне имат в негово лице пример за подражание да сменят клавиатурите с тенис ракети и скъпите центрове да се изпълнят с глъчка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови