15-годишната Марта Костюк: новият феномен в женския тенис

OFFNews 17 януари 2018 в 12:15 5536 0

Марта Костюк е името, което най-често се среща днес в заглавията на новинарските материали за тенис днес. Само на 15 години украинката достигна до третия кръг на Откритото първенство на Австралия. Такова нещо се случва за първи път от близо 21 години насам. Толкова млад квалификант не е достигал до подобно ниво в турнир от Големия шлем от 1997 г.

С днешната си победа над Олга Роговска тийнейджърката насочи прожекторите и камерите към себе си, а Женската тенис асоциация (WTA) я определи дори като „феномен“.

Световната №521 спечели с 6-3, 7-5 и ще се се изправи срещу сънародничката си Елина Свитолина.

За последен път толкова млада тенисистка достига трети кръг на турнир от Големия шлем през 1997 г., когато Марияна Лучич-Барони прави това на Откритото първенство на САЩ.

Коя е Марта Костюк

Въпреки че е само на 15, Марта Костюк вече има биография в тениса. През 2017-а тя спечели Australian Open за девойки и ако се съди по родителите ѝ, тенисът е в кръвта ѝ.

Родена е през 2002 г., в семейството на Олег Костюк и съпругата му Талина.

Бащата на Марта е бил технически директор на тенис турнира Antey Cup, а майка ѝ – професионална тенисистка, представляваща Украйна през 90-те години. Достигала е до първите 400 в света в ранглистата на WTA. През октомври 1994 г. печели ITF титла в родния си град Киев.

Марта започва да играе тенис като 5-годишно момиченце в тенис комплекса „Антей“ в Киев. Ето един от детските ѝ спомени: „Мама винаги работеше много като треньор и първия път, когато отидох да тренирам, си дадох сметка, че ако се занимавам с тенис, ще мога да прекарвам повече време с майка ми. Така че това беше мотивацията ми – ако играех тенис, щях да съм край нея по-често“.

Един от първите треньори на Марта е чичо ѝ Тарас Бейко, уважаван тенисист, играл за СССР и Украйна в края на 80-те и началото на 90-те години.

Подаръци

Преди пристигането си в Мелбърн за Откритото първенство на Австралия Костюк беше спечелила около 5000 паунда, но двете ѝ победи тази седмица ѝ гарантират чек на стойност 82 000 паунда, отбелязва Би Би Си.

Преди всичко ще купя подаръци на семейството си, разбира се, казва тийнейджърката и уточнява, че има голямо семейство. А след това ще зарадва с подарък и себе си.

Няма свръх очаквания към себе си за предстоящия мач със Свитолина. „Ще се наслаждавам – казва Костюк. – Мисля, че отново ще играя на голям корт, ще се опитам да покажа най-добрия си тенис.“

Най-важното
Всички новини