Защо прокурорът, който проверява сигнала срещу Гешев, е тайна?

OFFNews Последна промяна на 29 юли 2021 в 13:32 3014 0

Прокурорът, на когото бе разпределен сигналът на вътрешния министър Бойко Рашков срещу обвинител №1 Иван Гешев за неправомерно използване на СРС, засега ще остане анонимен заради натиска и огромния интерес към темата, стана ясно от думите на ръководителя на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Тя обясни, че той е избран на случаен принцип измежду 8-9 други колеги. От думите й се разбра, че въпросният прокурор работи в звено "Антикорупция" на Специализираната прокуратура. 

Преди 5 г. Върховният административен съд постанови, че имената на наблюдаващите прокурори са официална обществена информация, не може да са тайна и няма пречка да бъде получена информация за името на съответния прокурор, напомни Лекс.

"Знам, че ние като държавни обвинители сме публични личности и няма пречка имената ни да бъдат съобщавани. Наясно съм и с решението на ВАС в тази насока, но моля ви, името на магистрата така или иначе ще излезе, тъй като по закон нашите актовете са с имена, длъжност, те са подписани и подпечатани", коментира Маджарова. 

Според нея проверката ще отнеме между един и четири месеца и обеща обществото да бъде информирано, когато това се случи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови