Започна процесът за заличаване на партия Възраждане

OFFNews 30 ноември 2020 в 12:43 7433 0

Делото за заличаване на регистрацията и закриване на партия „Възраждане“ започна с разпит на свидетели днес. Прокуратурата открити множество нарушения при учредяването на формацията, като за учредители са вписани хора, които реално не са присъствали.

"Обвинението за мъртви души до момента е само едно голословно твърдение от страна на прокуратурата, неподкрепено с никакви доказателства по делото", смята един от адвокатите на партията Петър Петров.

Лидерът Костадин Костадинов обяви, че върху активисти на формацията и разпитаните свидетели е оказван психологически натиск и те са били заплашвани, а партията е обект на политическа репресия. Той не изключи и засилване на репресията.

"Тъй като това е политическа поръчка, можем да очакваме и други неща. Можем да очакваме арести, можем да очакваме и посегателства върху нас. Очакваме, защото нас ни управляват хора, които не се свенят да използват прокуратурата като политическа бухалка и като инструмент на организираната престъпност.", коментира Костадинов.

Следващото заседание по делото ще се проведе на 8 февруари с разпит на още свидетели.

Пред съда се събраха няколко десетки, за да изчакат решението на съда. Имаше и засилено полицейско присъствие.

"Създаваме много проблеми на управляващата хунта. Привиквани са хора в ДАНС, за да бъдат притискани да се откажат от подписите си под учредяването на партията. Имаме силни адвокати. Отворени сме за всички българи, които искат промяна. Заличаване на политическа партия не е имало от 40 г. Никой на никого не пречи, но "Възраждане" се оказа голям проблем. Има партии, които по конституция отдавна трябваше да са заличени, защото са на етническа и верска основа, те са поне две. Но те са явно едно ядро с управляващите", коментираха от партията чрез стрийм във фейсбук.

Те декларираха, че "Възраждане" е кауза и че ще се борят докрай. "Дори и да стигнат до заличаване, това е една формалност. Не ни притеснява толкова много. Опитват се преди изборите да ни заличат, за да не успеем да се явим на вота", допълниха от "Възраждане". Според тях трябва да има силно гражданско общество, което да разкрие инженерните процеси в политиката.

"Ако ни забранят, ще минем ли в нелегалност", попита един от протестиращите, но не получи отговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови