Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Замяната на запетая с тире лишава наследниците от пари за пенсия от фонд. Спорният текст отива в КС

OFFNews 17 август 2020 в 14:00 7232 0

Висшият адвокатски съвет ще изпрати за тълкуване в Конституционния съд спорен текст за наследяването на парите за пенсия в пенсионен фонд. Промяната в Кодекса за социално осигуряване е дребна, става дума за замяната на запетая от тире, но с нея се ограничава кръгът от наследници, които могат да получат пари от пенсионните партиди при смърт, настъпила преди пенсионна възраст.

Поправката е прокарана между първо и второ четене в Закона за ценните книжа.

С изменението само преживелият съпруг, съпруга, деца или родители на починалия имат право на наследство от задължителния му частен пенсионен фонд. Роднините по съребрена линия - братя, сестри или братовчеди, се лишават от наследство.

Промяната е приета без обсъждане, обясни членът на ВАдС Валя Гигова пред бТВ. Тя допълни, че парите ще остават за държавата или за фонда.

"Наследствените фондове са два вида. Едните са професионални за хората, които работят първа и втора категория труд. Средствата на хората без наследници се връщат в държавния бюджет. На хората от универсалните фондове средствата се прехвърлят в пенсионния резерв и по този начин се преразпределят косвено на пенсионерите във фонда“, обясни Владислав Русев от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

"Осигуряването в универсалните пенсионни фондове не е обществено осигуряване. Не е изградено на принципа на взаимопомощ, а парите на лицата са по техни лични партиди. Тоест това е имуществено право, което на общо основание подлежи на наследяване. Когато отнемаш едно имущество, трябва да дадеш срещу него равностойно обезщетение“, категорична е адвокат Валя Гигова.

Според Висшия адвокатски съвет преправеният член е в пълен разрез с конституцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews