ВСС отново ще гласува за Нели Куцкова за шеф на Апелативния съд

OFFNews 16 октомври 2015 в 15:18 1743 0

ВСС отново ще гласува за Нели Куцкова за шеф на Апелативния съд

Снимка БГНЕС, архив

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще трябва отново да гласува за кандидатурата на съдия Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд. Върховният административен съд отмени първото решение на съдебните кадровици, с което Куцкова не беше избрана на поста заради липса на мотиви.

Нели Куцкова беше единствен кандидат за ключовата позиция. След изслушването ѝ мнозинството от съдебните кадровици дадоха висока оценка на професионалните и моралните ѝ качества. Никой не се изказа против кандидатурата ѝ и въпреки това тя не беше избрана, припомня БНР.

Върховните съдии Александър Еленков, Атанаска Дишева и Тодор Тодоров връщат случая на ВСС именно заради липса на каквито и да е било мотиви за отрицателния вот, определяйки това мълчание като съществено процесуално нарушение.

Като се позовава на броя на вербално подкрепилите Нели Куцкова съдебни кадровици, ВАС пише, че е следвало тя да бъде избрана за председател на Софийския апелативен съд. Така проваленият избор от началото на април ще трябва да се повтори.

Апелативният съд е без титулярен ръководител от май миналата година, когато Веселин Пенгезов стана обвиняем по старо разследване за злоупотреба с еврофондове. Процедурите, предшествани и върнати за гласуване за Куцкова, бяха две. И двете се провалиха заради участието на Пенгезов в тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови