Нели Куцкова: Делата се разпределят нечестно. Ужасно е

OFFNews 02 декември 2014 в 09:25 2395 1

Нели Куцкова

"Всеобщото усещане, че делата се разпределят нечестно е ужасно за съдебната система и за гражданите, защото никой вече няма да вярва, че делото му е разпределено по някакъв почтен начин".

Това каза говорителят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова по повод доклад от миналата седмица, в който се твърди, че уж случайното разпределение на делата с електронна система може лесно да се манипулира.

„Въз основа на детайлния доклад от проверката миналата седмица, можем спокойно да твърдим, че е много лесно изборът да бъде манипулиран. Това технически е възможно – натискате бутона толкова пъти, докато се падне „удобния” съдия. Това е напълно възможно. С тази система въз основа на техническия доклад е много лесно да не остане следа”, коментира зам.-председателят на Българската асоциация на софтуерните компании Явор Джонев.

Той обаче отрече твърденията, че е спирал интернетът по време на избора на конкретния съдия, разпределен за делото КТБ.

Куцкова пък защити колегите си и каза, че огромна част от тях не манипулират системата. „Те сега се чувстват съучастници в едва ли не престъпление без да са виновни”, добави Куцкова.

„ВСС е абсолютно задължен да провери този случай, защото когато чисто превантивно обръщахме внимание и молехме той да бъде проверен, никой не ни обръщаше внимание”, призова тя.

Нели Куцкова припомни случай от миналата година, когато комисия е написала 75 страници доклад с участието на членове от ВСС за продукта Low Choice. „Изводите бяха същите. Тези страници бяха приети за сведение и нищо не последва”, поясни тя.

„Има публичен списък на разпределението на делата. Той се вижда в интернет и само това дело липсваше в протокола и след отвода на съдия и след повторния избор, той се появи. Но е необходима специална техническа експертиза, за да се открият такива следи”, уточни Явор Джонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови