ВСС остави висящ въпроса за разследващия главния прокурор

OFFNews 25 март 2021 в 15:15 1753 0

Висшият съдебен съвет засега оставя на трупчета въпроса за това дали да открие и веднага да спре процедурата за избор на специалния прокурор, който трябва да разследва главния обвинител и заместниците му, до произнасянето на Конституционния съд.

Така се стигна до компромисното решение на ВСС първо да бъдат обнародвани правилата за избор, приети днес, а на следващото заседание - вероятно на 1 април, кадровиците да се произнесат дали да започне процедурата.

До патовата ситуация се стигна след като президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за текстове в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда фигурата на специалния прокурор. КС допусна искането на държавния глава за разглеждане. 

Според Административнопроцесуалния кодекс „административният орган спира производството, когато Конституционният съд е допуснал разглеждането по същество на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон“.

"Длъжни сме да открием процедурата, законът е действащо право. Но текстовете, които са оспорени пред КС, са пряко свързани с процедурата, която ще развием. Ние трябва да я спрем“, каза председателят на ВАС Георги Чолаков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови