Quantcast

Всички арестувани при акцията срещу фалшивите ТЕЛК-ове излизат от ареста

OFFNews Последна промяна на 20 февруари 2019 в 22:04 7458 2

Снимка mvr.bg

Кадър от полицейската операция на ГДБОП

Тази нощ Специализираният наказателен съд пусна от ареста всички задържани, за които вчера МВР обяви, че са част от най-мащабната до момента престъпна схема с ТЕЛК решения в България.

Съдът постанови домашен арест за двамата братя сирийци Уфак и Райан Хашуд, а Петко Ников, Юлиян Крумов, Ваня Петкова и Мима Великова са освободени незабавно, без никаква мярка за неотклонение.

След специализираната полицейска операция на ГДБОП, под наблюдението на Специализираната прокуратура, беше съобщено, че е "задържана шестчленна организирана престъпна група, ангажирана в схема за неправомерно издаване на ТЕЛК решения". Петима от участниците са лекари, сред които председателят на една от експертните комисии, шестият е брат на единия от лекарите – сирийски граждани, които имат българско гражданство, обяви вчера наблюдаващият прокурор Лидия Манолова. 

Според прокуратурата схемата, по която са действали участниците в престъпната група, е следната: предлагали са на хора възможност за получаване на инвалидни пенсии и други следващи от това облаги срещу заплащане в размер на 1500-2000 лева; „пациентите“ са били изпращани при лекари от организираната престъпна група – травматолог, невролог, рентгенолог, на които са съобщавали парола; последвало уточняване на диагнозата, а подготвените документи били изпращани в ТЕЛК.

Тази нощ обаче Специализираният наказателен съд постанови, че няма доказателства за организирана престъпна група.

Решението не е окончателно и може да бъде протестирано от прокуратурата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12092

2

поп Дръвчо

21.02 2019 в 17:50

По никакъв начин не мога да си представя Ушев да осере доказателствата поради некадърност или корупция. Това у нас не се случва и щом са те арестували, абсолютно сигурно е че ще те осъдят и ще лежиш.

21762

1

spirit оригиналът

21.02 2019 в 17:40

Уау… 40 арестувани! Уау…. останаха 6 арестувани. Уау… на финала в ареста, пардон, под домашен арест, двамата сирийци и всички останали четирима – пуснати от Спецсъда, заради липса на каквито и да е доказателства за принадлежност към ОПГ. Апропо, от тези четиримата, да не си мислите, че всички са лекари. Ами! И една деловодителка го отнесе даже ареста.

Главният секретар на МВР обяснява как се нагласял рентгена за да направи така, че да ти изкълчи фалшиво гръбнака, шефът на ГДБОП пък реди, че имало СРС с 200 души.

Е, и? Дека е ОПГ, питаме, след като под домашен арест останаха единствено двамата братя – сирийците Райян Шахуд и Уафик Шахуд, а останалите са пуснати дори без мярка за неотклонение, което означава, че няма и грам доказателства срещу тях?

Че схема има, че далавера има – зя никого нито е тайна, нито е изненада.

Но какво направиха всъщност „великите“ „спецове“?!