Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Всички арестувани при акцията срещу фалшивите ТЕЛК-ове излизат от ареста

OFFNews 20 февруари 2019 в 22:04 8510 2

Снимка mvr.bg

Кадър от полицейската операция на ГДБОП

Тази нощ Специализираният наказателен съд пусна от ареста всички задържани, за които вчера МВР обяви, че са част от най-мащабната до момента престъпна схема с ТЕЛК решения в България.

Съдът постанови домашен арест за двамата братя сирийци Уфак и Райан Хашуд, а Петко Ников, Юлиян Крумов, Ваня Петкова и Мима Великова са освободени незабавно, без никаква мярка за неотклонение.

След специализираната полицейска операция на ГДБОП, под наблюдението на Специализираната прокуратура, беше съобщено, че е "задържана шестчленна организирана престъпна група, ангажирана в схема за неправомерно издаване на ТЕЛК решения". Петима от участниците са лекари, сред които председателят на една от експертните комисии, шестият е брат на единия от лекарите – сирийски граждани, които имат българско гражданство, обяви вчера наблюдаващият прокурор Лидия Манолова. 

Според прокуратурата схемата, по която са действали участниците в престъпната група, е следната: предлагали са на хора възможност за получаване на инвалидни пенсии и други следващи от това облаги срещу заплащане в размер на 1500-2000 лева; „пациентите“ са били изпращани при лекари от организираната престъпна група – травматолог, невролог, рентгенолог, на които са съобщавали парола; последвало уточняване на диагнозата, а подготвените документи били изпращани в ТЕЛК.

Тази нощ обаче Специализираният наказателен съд постанови, че няма доказателства за организирана престъпна група.

Решението не е окончателно и може да бъде протестирано от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

21.02 2019 в 17:50

По никакъв начин не мога да си представя Ушев да осере доказателствата поради некадърност или корупция. Това у нас не се случва и щом са те арестували, абсолютно сигурно е че ще те осъдят и ще лежиш.
 
X

Подкастът на OFFNews