ВКС потвърди присъдата на кмета на Септември Марин Рачев

OFFNews 09 април 2020 в 14:25 10111 0

Върховният касационен съд потвърди присъдата от 2 години и 6 месеца условно с 4 години изпитателен срок срещу отстранения преди месец кмет на община Септември Марин Рачев, предаде БНР.

Рачев е осъден за това, че преди да стане кмет, като едноличен търговец на горива в периода от 2005 г. до 2007 г. е избегнал плащане на данъци в големи размери - 118 923 лв. 

Отстраненият кмет ще трябва да изплати на НАП 115 хиляди лева плюс натрупаните лихви, като общата сума възлиза на над 300 хиляди лева. От гражданското сдружение „Да спасим община Септември“ настояват да бъде потърсена наказателна отговорност и от съпругата на Рачев - Васка Рачева.

Адвокат Николай Баташки коментира: "В хода на делото да е констатирано от графолози, че въпросните данъчни документи вместо от бившия кмет са подписани от неговата жена, която той публично обяви, че ще бъде кандидат за кмет на община Септември на предстоящите през лятото избори".

Марин Рачев беше първият разследван от специализираната прокуратура кмет в страната за безстопанствено управление на общината и злоупотреба с власт. Срещу него се водят две специализирани съдебни дела. Преди месец Марин Рачев бе предсрочно освободен заради конфликт на интереси.

През 2018 г. Рачев беше задържан и му бяха повдигнати две обвинения за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки. После стана ясно, че негови роднини са получили около 13 милиона лв. от неизгодните сделки. Рачев беше пуснат под парична гаранция от 250 хиляди лева. Според прокуратурата той е контролирал 14 фирми, които са изпълнявали всички обществени поръчки на общината. В средата на февруари 2018 г. съдът намали паричната гаранция на 130 хил. лв., а само ден по-късно, след като беше отстранен от поста, Рачев отново се върна на работа като кмет на община Септември с решение на Апелативния съд.

Регионалното управление по образованието в Пазарджик започна и проверка дали ученици и учители от град Септември са участвали в митинга в подкрепа на подсъдимия кмет Марин Рачев на 2 февруари.

През април м.г. Рачев се сдоби с обвинение, че плащал скъпо за незапочнат ремонт и по този начин ощетил общината с 226 528.24 лева. През май същата година кметът получи и 2,6 условно с 4 години изпитателен срок заради това, че в периода 2006-2007 година, като едноличен търговец на горива, е укрил данъци в размер на над 118 хиляди лева, подавайки неверни декларации, подписани от съпругата му.

Отново през май 2019 г. съдът запорира сметки за 9 млн.лв на Рачев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови