ВКС окончателно осъди Десислава Иванчева на 6 г. затвор, а помагачите й - на 5 г. и 4 г.

OFFNews 11 ноември 2022 в 17:26 1430 1

Десислава Иванчева пристига в Сливенския затвор.

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Десислава Иванчева пристига в Сливенския затвор.

Върховният касационен съд пyблиĸyвa peшeниeтo пo дeлoтo cpeщy бившия кмет на столичния квартал "Младост" Дecиcлaвa Ивaнчeвa, заместничката й Билянa Πeтpoвa и Πeтĸo Дюлгepoв за искане на подкуп cлeд пoлyчeнo yвeдoмлeниe oт пpoĸypop зa пpeдпpиeти дeйcтвия пo изпълнeниe нa нaлoжeнитe oт cъдa нaĸaзaния, cъoбщиxa oт ВКС.

Вчера Иванчева обяви във фейсбук, че я отвеждат в Сливенския затвор.

Върховният съд "изменява" въззивната присъда на Апелативния специализиран наказателен съд, като намалява наложените наказания на Иванчева, Петрова и Дюлгеров, както следва:

Наказанието на Десислава Иванчева се намалява от 8 на 6 г. лишаване от свобода, глобата от 15 000 лв. става 12 000 лв. Тя няма да може да заема държавна или общинска служба, свързана с властнически правомощия и я лишава от правото да упражнява професия и дейност в държавни и общински институции, учреждения и предприятия за по 8 г., а не както постанови АСНС - за 10 г.

Присъдата на Биляна Петрова е намалена от 7 г. на 5 г., ще трябва да плати глоба от 10 000 лв., а не 12 000 лв., и за по 7 г. няма да може да работи на висок пост в държавна или общинска служба. Първоначално Петрова бе осъдена да не прави това за 9 г. ВКС определя и първоначален общ режим за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

На подсъдимия Петко Дюлгеров се определя затвор от 4 г., вместо досегашните 6 г., глобата от 10 000 лв. е намалена на 8000 лв., а лишаването от права по чл.36, т.6 и т.7 от Наказателния кодекс (за заемане на управленски длъжности) от по 8 г. се намалява на по 6 г. Съдът му определя първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието.

В останалата част на въззивната присъда няма промяна. Решението на ВКС е окончателно.

Цялото решение може да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков