Висшият съдебен съвет отстрани от длъжност Румяна Ченалова

OFFNews 15 май 2015 в 15:57 3467 0

Въпреки че не е изтекъл шестмесечният срок, за който Румяна Ченалова бе отстранена от длъжност като съдия заради водено срещу нея дисциплинарно производство, Висшият съдебен съвет (ВСС) отново я отстрани, но на друго основание, пише "Правен свят". 

Предложението бе внесено от главния прокурор Сотир Цацаров заради привличането й като обвиняема за длъжностно и документно престъпление, а ВСС единодушно го одобри. Ченалова бе поканена да се яви на редовното заседание на ВСС в четвъртък и макар да бе забелязана в близост до сградата, тя не се появи пред кадровиците.

Главният прокурор отбеляза още, че срещу съдийката има още две досъдебни производства, по които все още не е привлечена като обвиняема.

На 22 януари съветът отстрани Ченалова за 6 месеца заради образуваното срещу нея дисциплинарно производство за забавено произнасяне по около 50 дела, за това, че е демонстрирала предубеденост в становището си по казуса "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт и заради забавено администриране на жалбите по делото за фалита на двете дружества, дъщерни на френска компания.

Към това производство бе присъединено друго срещу Ченалова – за действие или бездействие, което неоправдано забавя производството; действие или бездействие, което накърнява престижа на съдебната власт; неизпълнение на други служебни задължения. По неофициална информация става дума за това, че не се е произнесла по искане на адвокати на обвиняемите по делото "САПАРД" от преди четири години за отмяна на наложени две обезпечителни мерки.

Същевременно на заседанието, отново по предложение на главния прокурор, съветът отстрани от длъжност и прокурор Адалберт Кръстев. В сряда стана ясно, че той е обвинен за използване на документ с невярно съдържание. Въпреки че лекарска комисия му е издадено експертно решение за 92% неработоспособност, той е представил пред Камарата за частните съдебни изпълнители документ, че е здрав. Прокурорът искал да се яви на конкурса за ЧСИ.

След гласуването на двете предложения, Юлия Ковачева обясни, че докато в случая с Ченалова става дума за обвинения, свързани с работата й като съдия, в този на Адалберт Кръстев не е така и ВСС може да дебатира дали искането за отстраняване е основателно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови