САС гледа мярката за неотклонение на Ченалова

OFFNews 23 април 2015 в 07:02 1830 0

Софийският апелативен съд (САС) днес ще гледа мярката за неотклонение на Румяна Ченалова, която е обвинена за длъжностно и документно престъпление. 

На 17 април Софийският градски съд (СГС) постанови на Ченалова една от най-леките мерки за неотклонение - парична гаранция. Съдът прецени, че случаят не отговаря на изискванията за тежко умишлено престъпление и няма опасност магистратът да се укрие или да въздейства на по-нататъшния ход на процеса и освободи магистрата срещу 8000 лв. 

Софийската градска прокуратура (СГП) протестира решението на СГС. 

Според прокуратурата на съдия Ченалова е трябвало да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража", заради недобросъвестното поведение, което обвиняемата е демонстрирала.

В протеста са изложени подробни съображения за неспазването на Наредбата за медицинската експертиза, която предвижда не само установяване на влошено здравословно състояние, но и становище на лекарска комисия, че това състояние е пречка за обвиняемия да се яви пред орган на съдебната власт. Такова становище липсва в представените до момента от обвиняемата и защитниците й медицински документи. Това е наложило разпита на лекарите, които са ги издали. Категоричното им мнение, изразено пред разследващите е, че въпреки констатираното влошаване на здравето на обвиняемата Ченалова, то не е било с такъв характер, че да препятства участието й в насрочените процесуално следствени действия, за които е била уведомена.

Според прокуратурата са налице достатъчно доказателства, че Ченалова е извършила престъпление по служба, а констатираните от СГС данни за корупционно престъпление от страна на обвиняемата са още една причина да й бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение.

Припомняме, че Ченалова е привлечена като обвиняема за длъжностно и документно престъпление по досъдебно производство, открито в края на февруари 2015 г.  

Разследването срещу Ченалова съвпада с периода, в който Висшият съдебен съвет я отстрани временно от длъжност заради дисциплинарните производства след скандала "Белведере".

Делото е по искова молба на "ОЕТ - Обединени енергийни търговци" ООД срещу Националната електрическа компания от 2013 г.

Според постановлението за привличане на Ченалова като обвиняема, се твърди, че тя е допускала поправки в протоколите от дела, включително на ОЕТ. Казусът присъства и в доклада от проверката на Софийския градски съд, извършена от ВСС.

Второто обвинение - за документно престъпление пък е за това, че на същата дата - 22 април 2014 г. в качеството си на съдия от СГС по същото производство е "съставила официален документ - протокол от проведено открито съдебно заседание, в който удостоверила неверни изявления, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези изявления".

След като безпрецедентно бе обявена за общодържавно издирване във вторник, още същата вечер тя сама се яви пред органите на реда.

Наблюдаващият прокурор по делото срещу Румяна Ченалова е Даниел Шостак, а постановлението, с което тя бе задържана е подписано от Шостак и от прокурор Клементина Паличева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!