Висшият адвокатски съвет чества 130 год. от първия Закон за адвокатите с книга на проф. Пенев

OFFNews Последна промяна на 19 ноември 2018 в 16:39 1824 0

Висшият адвокатски съвет представи книгата на конституционалиста проф. Пенчо Пенев на пресконференция днес в БТА по повод 130 години от създаването на първия Закон за адвокатите. 

Според председателя на ВАдвС, Ралица Негенцова, денят не е просто тържествен повод, а и време за размисъл за това какво е постигната адвокатурата досега и как може да остане тя в крак с времето. 

Законът е приет на 22. ноември 1888 год. и е обявен за празник на гилдията през 2005 г. Според Съвета, денят не е повод за празник само за адвокатите, а и за цялата общественост, тъй като законът осигурява предпоставките "да има кой да защитава гражданите и обществото". 

Представената на конференцията книга на преподавателя по конституционно право проф. д-р Пенчо Пенев "Адвокатът, Конституцията, приложимото право" е написана специално по повод 130-годишнината и е ценно помагало за юристи, журналисти, изследователи и широката общественост. 

Според проф. Пенев, Конституцията не се използва достатъчно активно в българския съдебен процес. Трудът му цели да промени това като "покаже на адвоката като творец на съдебния процес възможностите, които има". 

Годишнината ще бъде отбелязана с тържествена церемония в "Народен театър" на 21. ноември, на която ще бъде връчен и юбилеен знак на Висшия адвокатски съвет за принос към адвокатурата. За отличието е номиниран по един член от всички адвокатски колегии в страната. Ще бъде присъдена и наскоро учредената награда на името на Тодор Бурилков, като получателят тази година е Траян Марковски за "изключителен принос" към българската адвокатура. 

Водеща на събитието ще е актрисата Ана Пападопулу, а режисьор - Жоро Торнев. Сред поканените са президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, председателя на Конституционния съд, председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, главният прокурор, министърът на правосъдието Цецка Цачева, представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, патриархът Негово светейшество Неофит, и др. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови