ВАС няма да сезира КС по жалби за резултатите от парламентарния вот

OFFNews 23 април 2021 в 16:17 1531 0

Пленумът на Върховния административен съд прие единодушно решение да не сезира Конституционния съд по постъпили жалби и искове на ВМРО, Българско национално обединение, "Български съюз за директна демокрация", БСП и на избраната за депутат от 3 МИР-Варна Светла Николова срещу резултатите от парламентарния вот от 4 април 2021 г., съобщиха от ВАС.

С други становища по конституционни дела ВАС приема, че кариерните бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет и неговия инспекторат са противоконституционни. Същото е и положението с текстовете на НПК, които се отнасят за фигурата на особения прокурор, който трябва да разследва главния обвинител и заместниците му. 

Парламентът няма право да променя текстове от закони, преди тяхното обнародване в "Държавен вестник", обявиха още от ВАС.

Становището на ВАС за кариерните бонуси е по конституционно дело № 15/2020 г., образувано по искане на пленума на Върховния касационен съд за установяване на противоконституционност на чл. 28 и чл. 50 от Закона за съдебната власт. Става въпрос за частите, които предвиждат при изтичане или предсрочно прекратяване на мандата на изборен член на ВСС, на главния инспектор и на инспекторите от инспектората към ВСС, те да могат да бъдат назначени (възстановени) на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора им, както и в частите им, предвиждащи възстановяването им на равна по степен длъжност в органите на съдебната власт.

Делото за разследващия прокурор над главния бе образуване по искане на президента Румен Радев срещу новите промени в Наказателно-процесуалния кодекс, където се закрепваше фигурата на специалния обвинител. Става дума за чл. 46, ал. 8, чл. 194, ал. 6, чл. 213а, ал. 2, чл. 411а, ал. 4 относно думите "както и делата от компетентност на прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник" от НПК и чл. 136, ал. 11 от Закона за съдебната власт.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!