Вальо Топлото е оправдан окончателно за присвояването на 4,5 млн. лв. от 'Топлофикация'

OFFNews 07 февруари 2023 в 16:47 2886 1

Димитров

Снимка БГНЕС

Валентин Димитров-Вальо Топлото

Бившият шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров-Вальо Топлото е оправдан окончателно по делото за присвояване на 4,5 млн. лв. от дружеството, където бе директор преди повече от 15 г., реши Върховният касационен съд.

Окончателно оправдана е и ръководителката на фирма "Шибър" Мая Стоилова, обвинена, че е доставяла материали на завишени цени на  "Топлофикация" по времето на Димитров.

Шумният арест на Димитров бе през 2006 г. и срещу него започнаха няколко дела. Той получи присъда от 3 г. затвор за безстопанственост - за това, че между 2003 г. и 2006 г. е харчил пари на дружеството за луксозни стоки, като ги декларирал за "представителни разходи". Топлото бе освободен предсрочно след година и седем месеца, защото е работил в затвора и е участвал във всички спортни и културни занимания, съобщиха тогава от правосъдното министерство. Получил и три награди, като едната от тях била за най-добра великденска картичка.

Топлото бе оправдан и по делото за валутни престъпления, но осъден на 7 г. по друго обвинение - за пране на пари.

Сега ВКС го оправдава и за присвояването на крупната сума, като потвърждава решението на апелативния съд. По това дело подсъдими освен Топлото бяха Мая Стоилова и Лина Абланска, която почина по време на дългата съдебна сага. 

Върховните магистрати пишат в решението си, че не споделят доводите на прокуратурата, която твърди за сключването на 152 неизгодни за "Топлофикация" сделки от подсъдимите, за да присвоят суми от дружеството. Според тях тезата е лишена от съдържание, "тъй като изначално не се сочи каква е била средната пазарна цена за всяко изделие". А в условията на пазарна икономика цената зависи от търсенето и предлагането. В конкретния случай в периода, за който са обвинени Димитров и Стоилова, в страната не е имало производители или доставчици на изделия за топлопреносната мрежа с качеството и характеристиките, необходими на дружеството. Такъв е и изводът от експертизата по делото.

ВКС стига до извода, че по делото липсват доказателства за престъпно сговаряне на подсъдимите помежду им и с починалата впоследствие Лина Абланска, имащо за цел присвояването на имущество, собственост на "Топлофикация" София АД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови