В Търново, Силистра и Разград първенци по домашно насилие

Covid пандемията увеличила случаите, жертвите по-често сигнализират

OFFNews 04 август 2023 в 12:27 2161 1

ГДНП

Снимка ГДНП

Най-много заповеди за защита от домашно насилие, спрямо населението в съответената област, са издадени във Велико Търново, следват Силистра и Разград. Данните са за първите 6 месеца на годината, уточняват от МВР. 

В Министерството на вътрешните работи са получени 1 950 заповеди за защита. От тях 647 са заповедите за постоянна защита и 1 303 - за незабавна защита. 

Образуваните досъдебни производства за престъпления, извършени в условията на домашно насилие, за първото шестмесечие на годината, са 596 спрямо 426 за същия период на миналата година. Това представлява увеличение с 40%.

Според Зорница Шуманова, национален координатор на МВР по въпросите на домашното насилие, това се дължи на факта, че хората са много по-склонни да споделят за проблема си и да искат помощ от полицията, като подават сигнали до съответното РУ. Отделно се подават много молби и декларации към съда.

„Жертвите все по-често ни сезират. И изолацията, свързана с COVID, оказа своето въздействие, защото хората бяха дълго време затворени, обобщи Шуманова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews