Три месеца ще се проверяват свързаностите на Нотариуса с магистрати

OFFNews 20 февруари 2024 в 11:11 429 0

съд

Снимка Архив

Висшият съдебен съвет създаде временната комисия, която ще проучи всички факти и обстоятелства за участието на магистрати в групата на Мартин Божанов-Нотариуса. Срокът й за работа е три месеца.

Предметът на органа е проучване на съдебни дела, изискване на информация от органите на съдебната власт, Върховната прокуратура, ГДБОП, ДАНС, СДВР, НАП, ИВСС, Националното бюро за контрол на СРС и пр. Ще бъдат изслушани лица във връзка с известни обстоятелства за дейността на групата около Нотариуса.

Ще се проучват съдебните дела, за които има данни за свързаност с Божанов, например това за несъстоятелност на КТБ, делата за конфискация на активите на Евелин Банев-Брендо и семейството му, делото "Манджуков срещу Инвестбанк", както и всички дела, по които страна е бил Божанов като физическо лице или свързаните с него - адвокатите Велимир Атанасов, Емил Писков и Калин Чанков. Във фокуса на комисията влизат и дела, по които Божанов или въпросните адвокати са били свидетели или са подавали сигнали и жалби.

Ще се изисква съдействие от председателите на съдилища и от конкретни съдии.

Накрая комисията ще изготви обобщаващ доклад за дейността.

Членове на временната комисия станаха председателите на върховните съдилища Галина Захарова и Георги Чолаков, както и членовете на Съдийската колегия Цветинка Пашкунова, Вероника Имова, Даниела Марчева, Олга Керелска и Атанаска Дишева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика