Цацаров срещу адвокатите, не иска те да проверяват магистрати

OFFNews 10 декември 2015 в 11:35 5353 6

Представители на адвокатския съвет да не могат да проверяват дейността на магистрати и разследващи органи, иска главният прокурор Сотир Цацаров. Той внесе в Конституционния съд искане за обявяване на членове от Закона за адвокатурата за противоконституционни, съобщиха от държавното обвинение. 

С тях е регламентирана процедура за проверка от представител на адвокатския съвет на дейността на магистрати и разследващи органи от изпълнителната власт в случаи на неоказано дължимо уважение и съдействие на адвокат. Така се предоставя възможност на още един орган, наред с Инспектората към ВСС, да извършва действия, свързани с инспектиране и реализиране на дисциплинарна отговорност на магистратите. Регламентът предвижда възможност тази проверка да бъде осъществена дори и от лице извън състава на съдебната власт. Адвокатският съвет е овластен да прецени наличието на “виновно поведение“ от съдия, прокурор или разследващ орган. 

Предвидената процедура е в противоречие с принципите на правовата държава (установен с чл. 4 ал. 1 КРБ), на върховенството и непосредственото действие на Конституцията (чл. 5 ал. 1 и 2 КРБ) и за независимост на съдебната власт (чл. 117 ал. 2 КРБ), се казва в искането на Цацаров. 

Моля да определите като заинтересовани страни по делото Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Министерството на финансите, Висшия адвокатски съвет, Висшия съдебен съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и Министерство на правосъдието, пише още главният прокурор до КС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови