Цацаров отказал да предаде на руските си колеги сигнал за корупция при Южен поток

OFFNews 06 октомври 2017 в 12:56 13370 0

Цацаров отказал да предаде на руските си колеги сигнал за корупция при Южен поток

Главният прокурор Сотир Цацаров е отказал да предаде на руските си колеги сигнал за корупционни действия на двама руски граждани. Това съобщават от Антикорупционния фонд, които сезираха прокуратурата за корупционно поведение на руския депутат Александър Бабаков по повод проекта "Южен поток" и неговия сътрудник Александър Воробьов.

Копието от сигнала на Антикорупционния фонд за действия на двамата руски граждани, което е било предназначено за руския главен прокурор Чайка и предадено на главния прокурор ден след като в София беше подписано споразумението за сътрудничество между двете прокуратури, е върнато обратно на подателя.

От кабинета на главния прокурор препоръчали той да бъде подаден пряко към руската прокуратура. 

Това повдига въпроса какво всъщност включва споразумението между двете прокуратури, подписано ден преди подаването на сигнала. В официалното съобщение на прокуратурата беше обявен ангажимент за съвместна борба с корупцията, организираната престъпност и тероризма, без да се обявяват конкретните действия, съобщават от фонда. 

От прокуратурата информирали, че сигналът е изпратен по компетентност към Софийска градска прокуратура (СГП), която започва разследване на информацията в него. СГП ще трябва да разследва данните, предадени от Антикорупционния фонд за корупционни действия на територията на страната, незаконно влизане в нарушение на санкциите на ЕС и на действията на ДАНС по случая, уточняват от фонда.

Ето пълният текст на отговора от кабинета на главния прокурор Сотир Цацаров: 

“Във връзка с Ваш сигнал до генералния прокурор на Руската федерация, чрез главния прокурор на Република България, относно проверка на изнесени данни за извършени корупционни престъпления от руски граждани на територията на република България, Ви уведомявам, че сигналът до генералния прокурор на Руската федерация следва да бъде подаден пряко до тази прокуратура, поради което Ви връщам посочения сигнал.

Подаденият до Прокуратурата на Република България сигнал е изпратен по компетентност за проверка на Софийска градска прокуратура, съгласно резолюция на главния прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!