Антикорупционният фонд даде на прокуратурата обществена поръчка на Ангелкова за видеоклипове

Министърът на туризма: Спазени са всички срокове и процедури

OFFNews Последна промяна на 29 септември 2017 в 17:33 4658 1

Снимка acf.bg

Антикорупционният фонд предаде в прокуратурата "с данни за сериозни процедурни нарушения" обществена поръчка на министъра на туризма за изработване на рекламни видеоклипове за 43 680 лева.

Договорът, подписан от министър Ангелкова, е с единствения неотстранен участник в наддаването, а пълната информация относно изискванията на поръчката е била публична четири дни вместо минималния седемдневен срок.

"Законът за обществени поръчки поставя императивно изискване за публикуване на техническите изисквания заедно с офертата, независимо че става дума за малка обществена поръчка с облекчен режим. В такъв случай възложителят е следвало да удължи срока, което не е било изпълнено", посочва правният анализ на фонда.

В процедурата са участвали общо четирима участници, трима от които са отстранени от комисията с различни основания. Самата комисия, видно от публикуваните протоколи, е била назначена със заповед на министъра от 31 юли 2017 г. - тоест три дни след изтичане на срока за подаване на оферти.

Антикорупционният фонд твърди също така, че "сериозно процедурно нарушение има и в самия договор за възлагане на поръчката, тъй като не е налице изискваното от закона решение на самия министър за определяне на спечелилия изпълнител след проведената процедура. Липсата на окончателно решение е сериозен пропуск, тъй като означава неприключена процедура по възлагане на поръчката, което от своя страна е задължително условие за подписване на договор. Решение на министъра за окончателен избор на изпълнител обаче липсва както като правно основание за подписания на 21 август 2017г. договор, така и като задължителна публикация в профила на купувача в интернет."

"Сключване на договор без правно основание при изразходване на публични средства представлява безстопанственост", се казва в изпратеното до прокуратурата правно становище на Антикорупционния фонд, с което я сезират за проверка на поръчката.

Ангелкова: Обществената поръчка за рекламните клипове е съгласно закона

"Обществената поръчка за изработване на рекламни видеоклипове, които да представят по най-добрия начин туристическия потенциал на България, е направена изцяло съгласно закона, спазени са всички срокове и процедури по чл. 20, ал. 3 от Закона за обществените поръчки."

Това коментира министър Николина Ангелкова по повод подадения сигнал до прокуратурата от Антикорупционния фонд.

България е правова държава, има компетентни органи, които при сигнал проверяват процедурата. Министерството на туризма ще им съдейства напълно за това с документи и експертизи, категорична бе Ангелкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови