Цацаров иска забрана за фондация, финансирала ДОСТ

OFFNews 20 октомври 2017 в 09:54 14824 0

Цацаров иска забрана за фондация, финансирала ДОСТ

Снимка БГНЕС, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искова молба в Окръжния съд – Кърджали, с която иска прекратяването на сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“, за което има данни, че е финансирало предизборната кампания на партия ДОСТ. 

При разследване на прокуратурата в Добрич за купуване на гласове прокуратурата се е натъкнала на паричен превод от 100 хил. евро. Парите са наредени на 14 март 2017 година по сметки на дружеството. Наредител на превода е турската банка TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI, но няма данни за източника на парите. 

Така получените средства сдружението „Асоциация Бату платформ“ е използвало за закупуване на хранителни продукти – захар, брашно, ориз, макарони и др., разпределени в отделни пакети на обща стойност от по 30 лева. Тези индивидуални пакети са били транспортирани до различни населени места на територията на страната – гр. Пловдив, гр. Гоце Делчев, гр. Търговище, гр. Силистра, гр. Добрич, гр. Бургас, гр. Смолян, гр. Хасково, гр. Шумен, гр. Павел баня, гр. Сливен, гр. Дулово, гр. Русе, гр. Омуртаг и гр. Ботевград.

Организацията по транспортирането, приемането и складирането на пакетите с хранителни продукти е осъществена от членове на сдружение „Асоциация Бату платформ“ гр. Кърджали с активното съдействие на членове и симпатизанти на политическата партия ДОСТ.

Пакетите са раздавани безвъзмездно на български граждани с мюсюлманско вероизповедание, за да бъдат мотивирани да гласуват за политическа партия ДОСТ на изборите за 44-то Народно събрание.

Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на чл. 12, ал. 2 от Конституцията на Република България, уточняват от прокуратурата.

От държавното обвинение се позоват и на Изборния кодекс, според който не се позволява финансиране на предизборна кампания с анонимно дарени средства с неустановен произход. Според главния прокурор това съответства на престъпния състав на чл. 167 от Наказателния кодекс.

Главният прокурор настоява Окръжен съд – Кърджали да постанови решение, с което да прекрати регистрираното сдружение „Асоциация Бату платформ“ гр. Кърджали, заради извършване на дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!