Според прокуратурата Баневи "обезкостили" завод Полимери и прибрали 1.5 млн. лв.

OFFNews 28 октомври 2018 в 15:09 3014 0

Според прокуратурата Баневи 'обезкостили' завод Полимери и прибрали 1.5 млн. лв.

Общият размер на присвоеното от сем. Баневи имущество е над 1.5 млн. лева, а общият размер на щетата, нанесена на фиска е над 500 000 лева.

Това стана ясно на брифинг на прокуратурата, на който бяха изнесени подробности около разследването срещу семейство Баневи. Николай и Евгения Баневи бяха арестувани във Франция малко преди да се качат на самолет за София. 

Двамата са разследвани във връзка с приватизацията на завод „Полимери“ АД и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г. 

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев каза, че делото срещу двамата ще онагледи "бандитската приватизация" и "обезкостяването" на завод "Полимери". Според прокуратурата източването на предприятието станало, след като клиентите на дружеството били принуждавани да превеждат пари за направени покупки по сметките на офшорни компании. Установени били и случаи на взимане на пари от касата на предприятието. 

"Придобиват се предприятия от първата вълна на масовата приватизация. До този момент държавата не е обвързвала това по никакъв начин с последващ контрол. Нито дали ще се развиват тези предприятия, нито дали ще се инвестира в тях или ще се увеличават работните места. Абсолютно нищо – някой ти подарява едно предприятие. И за това няма никакъв контрол. Резултатът с „Полимери“ е, че започва неговото източване по различни начини и накрая стигаме до откровеното рязане на скрап на каквото е останало от завода. Резултатът е 1800 души на улицата. Това дело ще онагледи т. нар. „бандитска приватизация“, уточни Гешев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови