Според Дишева няма да има доброволец за поста на Гешев

OFFNews 15 юни 2023 в 19:47 2127 0

Атанаска Дишева

Снимка БГНЕС/Архив

Атанаска Дишева

Според съдията от ВСС Атанаска Дишева няма да има доброволец за поста на бившия главен прокурор Иван Гешев. Това мнение изрази тя, след като  тази вечер президентът Румен Радев подписа указа за отстраняване на Иван Гешев. 

"Считам, че е редно ВСС да определи за изпълняващ длъжността друг прокурор, различен от неговите (на Иван Гешев) заместници", допълни Дишева.

С подписания от президента указ завършва процедурата по освобождаване на Иван Гешев. ВСС трябва да определи изпълняващ длъжността главен прокурор, като това трябва да е прокурор и следва да стане в близките дни, допълни Дишева.

От думите ѝ стана ясно, че в Закона за съдебната власт не е записано как се избира и.д. главен прокурор и кой да е той. 

"Когато става въпрос за избор на главен прокурор, т.е. за титуляр на длъжността, той може да не е действащ прокурор, имали сме такива случаи, само че изпълняващ длъжността не може да бъде различен от действащ прокурор, аз лично смятам, че трябва да бъде прокурор от ВКП", каза тя.

По думите ѝ петимата заместници на Гешев са се разделили на два лагера и заради това не е редно да бъде избран негов заместник. 

Тя изрази съмнение, че ще се яви доброволец, който да застане на този пост заради начина, по който е структурирана прокуратурата и с оглед огромното влияние на Гешев сред прокурорите. Не може този пост да остане вакантен, очаква се вероятно нов сблъсък във ВСС.

Съдия Дишева се спря и на процедурата за отстраняване на главния прокурор, като беше категорична, че решението не е било взето бързо, след като членовете на ВСС са обсъждали предложенията около 40 часа. 

Тя призна, че не е станало напълно ясно какво точно е правил израелският експерт на мястото на т.нар. опит за атентат. 

Дишева допълни, че изборът на нов главен прокурор ще е трудна процедура. 

Междувременно Георги Кузманов, един от поискалите предсрочно освобождаване на Гешев, заяви, че се радва, че Радев е подписал указа. По думите му утре сутрин ВСС ще се събере, за да обсъди кога да започне процедура по избор на и.д. главен прокурор. 

"Не се оказахме прави. Още след първата година имаше действия от негова страна, които не бяха правилни. Започна да ни им като даденост - като хора, които са задължили да изпълняват неговите прищевки. Ние не сме това. Неколкократно коментираме с него, че поведението на един главен прокурор не трябва да е такова", посочи той пред бТВ. 

Кузманов посочи още, че голямата тема е дали те, тези "компрометирани според много" членове на ВСС, ще трябва да изберат следващия главен прокурор.

"Нямам представа как ще се движат сроковете в парламента. Повярвайте ми, никой от нас не държи да избира следващия главен прокурор. Ако парламентът избере своята квота – добре, следващите колеги да довършат", каза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки