Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за инвестиции заради схемата за 'златните паспорти'

OFFNews 08 февруари 2022 в 11:41 2492 1

Хрис8то Кръстев

Специализираната прокуратура извършва действия по разследване във връзка с така наречените "златни паспорти". Прокурори са влезли в Българска агенция за инвестиции. Обискира се кабинетът на изпълнителния директор Стамен Янев.

Разследващи и прокурори са влезли и в Министерството на правосъдието - дирекция "Българско гражданство", МВР - дирекция "Миграция", и Министерството на икономиката.

За случая са уведомени Европейската комисия и Европейският парламент.

Досъдебното производство е от вчера и е започнало след сигнал от депутата от ДПС Хамид Хамид за придобиване на българско гражданство по натурализация чрез инвестиции. В схемата са участвали и служители от Агенцията за инвестиции, съобщи говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев. 

Става дума за организирана престъпна група, действала у нас в периода 2015-2021 г. Назначен е екип от петима следователи и двама прокурори заради фактическата и правна сложност на разследването. Кръстев обясни, че случаят застрашава влизането ни в Шенгенското пространство и премахването на визите за влизане в САЩ.

Засега не е ясно дали на Стамен Янев ще бъде повдигнато обвинение. Спецпрокуратурата обаче е разпоредила проверка на ДАНС за произхода на парите, послужили за инвестиция, и движението им после. 

В сигнала на Хамид се посочва връзка между премиера Кирил Петков и Стамен Янев. От прокуратурата обясниха, че ще бъдат проверени всички версии в хода на разследването и когато то приключи, обществото ще бъде информирано за резултатите

В процеса на разследването ще стане ясно за колко "златни паспорти" става дума, кой ги е придобил и за каква сума, допълни Христо Кръстев.

ДПС твърди, че според сигнала от 2015 до 2021 г. над 120 лица, основно китайци, работещи за китайските специални служби, и руснаци, са получили гражданство и право за пребиваване без проверка и са превъртали едни и същи суми от една банка в друга, като са използвали едни и същи пълномощници.

Вчера от ВАП обявиха, че става въпрос за над 160 случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови