Спецпрокуратурата прекрати делото за престъпен сговор срещу Марешки

OFFNews 18 октомври 2021 в 10:51 3674 0

Специализираната прокуратура е прекратила делото за престъпен сговор срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки и съпартийците му Кръстина Таскова и Пламен Христов, съобщи "Сега".

На 13 юли 2017 г. от държавното обвинение обясниха, че покрай друго разследване срещу Марешки прокурори във Варна, попадат на данни, че през 2012 г. той се опитва да наложи монопол в аптекарския бизнес. Реализацията започва година и нещо по-късно, когато негов близък по партийна линия оглавява Изпълнителната агенция по лекарствата и назначава подходящите служители, които започват целенасочени проверки срещу апетитни аптеки и цели аптечни вериги.

Според разследването от есента на 2012 г. до края на 2015 г. във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София Веселин Марешки е заплашвал 7 собственици на аптеки и ги принудил да му продадат част или целия си бизнес. Други пък били принуждавани да зареждат - при доста неизгодни условия, от склада за лекарствени продукти на бившия зам.-председател на парламента. Управител на склада е другият депутат от "Воля" Пламен Христов.

Освен това Христов и Кръстина Таскова - също депутат от "Воля" по онова време, в различни конфигурации участвали в натиска и изнудването над фармацевти, твърдят от прокуратурата. И тримата отрекоха, а Марешки видя в прокурорския интерес съм себе си и партията си дългата ръка на конкуренцията.

През ноември 2018 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на тримата народни представители от "Воля". Делото бе поето по компетентност от спецпрокуратурата, която стига до извода, че има основания за привличането на тримата под отговорност за престъпен сговор. То обаче е прекратено на 19 юли 2021 г., защото наблюдаващият прокурор е прел, че обвиняемите не са извършили изнудване, а нелоялна конкуренция по смисъла на Закона за защита на конкуренция. А съгласно Наказателния кодекс нелоялната конкуренция не се явява престъпление.

Прокуратурата прехвърля случая на Комисията за защита на конкуренцията, което се случва още в началото на 2017 г. КЗК постановява, че нарушение на закона няма. Нарушение има само от страна на "Фармнет", за което дружеството се санкционира с на 0,1% от приходите за финансовата 2016 г., т.е. с 494 839 лв. Но решението е отменено от Върховния административен съд през юли 2020 г. и КЗК е осъдена да плати на "Фармнет" 8050 лв. 

През август т.г. Върховният касационен съд върна за ново разглеждане във Варна делото за изнудване срещу Марешки. Според върховните магистрати апелативният съд, който даде на Марешки 4 г. затвор, е допуснал съществени нарушения на процесуални правила и това е довело до нарушаване на правото на защита на подсъдимите. Въпросното дело е насрочено за 8 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови