Спецпрокуратурата 'моли' премиера да каже спрямо кои лица на висши длъжности има право да работи

OFFNews 24 март 2022 в 16:06 3289 0

Думите на премиера Кирил Петков, че не е получил информация от прокуратурата за евентуално досъдебно производство срещу вицепремиера Асен Василев и ако това е така, е безобразие, предизвикаха остра и иронична реакция от страна на ръководителя на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Маджарова е изпратила писмо до председателя на 47-ото Народно събрание Никола Минчев и до самия Петков, в което протестира срещу "недопустим политически натиск и влияние върху работата на прокурори от Специализираната прокуратура".

Тя изрежда редица промени в Наказателнопроцесуалния и Наказателния кодекс за това какви дела са възложени на специализираното правосъдие. Позовава се и на речника на БАН и значението на думата "безобразие". 

Маджарова смята, че изказването на премиера "грубо нарушава принципа за разделение на властите и на върховенството на закона спрямо български независим магистрат, който упражнява конституционните си  правомощия". По думите й "действията на висши представители на изпълнителната власт остават съмнение, че има личности, които са над закона".

"Наясно съм, че според чл. 411а, ал. 1, т. 4 от НПК Специализирана прокуратура е компетентна да разследва престъпления от лимитативно посочените лица, заемащи висши публични длъжности. Наясно съм също така, че според Правилника за администрацията на ПРБ и Инструкцията за деловодната дейност и документооборота в качеството си на административен ръководител съм длъжна да осигуря надлежно регистриране и администриране на всеки един постъпил сигнал. Наясно съм и че до закриването на специализираните органи на съдебната власт магистратите в Специализирана прокуратура са превърнати в "политически мишени", пише Маджарова.

И моли Минчев и Петков "да бъде предоставен списък с лицата, заемащи висши публични длъжности, от който прокурорите да се информират спрямо кои лица, заемащи висши публични длъжности, имат право да работят". Както и за критериите, които според тях характеризират едно досъдебно производство като безобразие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови