Спецпрокуратурата: 70 000 лв. бюджет за купуване на гласове в Несебър

OFFNews 24 октомври 2019 в 15:15 2583 0

Обвинения за купуване на гласове са повдигнати на кмета на Несебър Николай Димитров и още четирима души - кандидати за общински съветници и кандидат за кмет на Свети Влас, които бяха задържани във вторник. 

„От края на август на територията на община Несебър е била създадена организирана престъпна група с цел да върши съгласувано в страната престъпление против политическите права на гражданите. Тези престъпления са свързани с предлагането и даването на имотни облаги с цел да склонят избиратели да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат или политическа партия“, каза говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева, цитирана от Агенция "Фокус". 

Организираната престъпна група е предвиждала по 100 лева за избиратели, заяви на пресконференция Димитър Петров, ръководител на Специализираната прокуратура по повод задържането на кмета на Несебър Николай Димитров за нарушаването на изборните правила. 

70 000 лв. бил бюджетът, който управникът на града, заедно с четирима общински съветници, подготвили, за да си подсигурят следващ мандат чрез купуване на гласове. 

Според разследващите 10 000 лв. били дадени на организатора, по 4000 лв. - на четиримата му помощници и по 100 лв. на всеки от четиристотинте гласоподаватели. 

Освен парите, на въвлечените в схемата били обещани престижни работни места в Несебър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови