Социолози отчитат силно недоверие към главния прокурор

OFFNews 06 март 2024 в 11:00 1656 1

Социологическо проучване

Снимка Алфа рисърч

Доверие към дейността на главния прокурор от 2020 до 2024 г.

Най-ниското доверие и много високо недоверие към дейността на главния прокурор у нас за последните четири години отчита социологическо проучване на "Алфа рисърч".

Доверието към главния прокурор към днешна дата (март 2024) е едва 5%, а недоверието - 52%.

45% от анкетираните нямат нито положителна, нито отрицателна оценка на неговата дейност.

Казусът „Нотариуса“ отново постави на първа линия темата за нерегламентираните взаимоотношения между политическа, съдебна власт и икономически интереси. В лабиринта от сложно преплетени сюжети в обществото остава усещането за мрежи от обвързаности на най-високо равнище, а действията на ангажираните с разплитането им институции се ползват със силно недоверие. Оценките за работата на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов остават на нивото на неговите предшественици – 5% положителни, 52% отрицателни и 43% неутрални, отчитат социолозите.

Едва 4% смятат, че разкритията засягат криминални действия и изнудване на ниско ниво. 17% са на мнение, че зависимостите достигат и спират до висшите етажи на прокуратурата и съда. Мнозинството, 70%, са на мнение, чe в тези мрежи са замесени и политици. Което е още един източник на ерозия на доверието към политическата класа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика